Concurs Sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil

439

Articole recomandate

Pe data de 8 noiembrie, Biserica cinstește întreg soborul (adunarea) Puterilor cerești a celor fără de trup (a îngerilor), ale căror căpetenii sunt Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, numiți la noi și Sfinții Voievozi. După tradiția biblică, Arhanghelii fac parte din ceata îngerilor care sunt apropiați și slujitori oamenilor, în textele canonice apărând nominalizați trei dintre aceștia: Mihail, Gavriil și Rafail. În iconografia răsăriteană este uneori reprezentat și un al patrulea Arhanghel, nemențio-nat în Biblie: Uriil.
Mihail este cunoscut, atât în Vechiul, cât și în Noul Testament, drept căpetenie a "oștirilor cerești", fiind pedepsitorul direct al lui Lucifer (Satana), pe care l-a izgonit din cer ("Văzut-am pe Satana ca fulgerul căzând din cer") atunci când acesta s-a răzvrătit împotriva Ziditorului (zicând "Pune-voi scaunul meu deasupra norilor" și "Voi fi asemenea Celui Preaînalt"). În limba ebraică, Mihail se traduce "Cine este ca Dumnezeu". În iconografia ortodoxă, el este reprezentat în costum de soldat, purtând în mână o sabie de foc - semn al dreptei judecăți a lui Dumnezeu și al apărării sfințeniei în fața ispitelor.
Gavriil, al cărui nume se traduce din limba ebraică "omul lui Dumnezeu", este considerat mesagerul veștilor bune. Potrivit tradiției, el a vestit sfinților părinți Ioachim și Ana nașterea Fecioarei Maria, Născătoarea de Dumnezeu. O veste ase-mănătoare a dat Sf. Gavriil și arhiereului Zaharia, care a aflat printr-un mesaj divin că va avea un fiu - pe Sf. Ioan Botezătorul. Vestea cea Bună - Nașterea Mântuitorului Hristos - a fost adusă Fecioarei Maria tot de Arhanghelul Gavriil ("Bucură-te, ceea ce ești plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată ești tu între femei..."). Tot el a fost îngerul înveșmântat în alb, care a răsturnat piatra de la ușa mormântului lui Hristos și a vestit femeilor mironosițe Învierea Domnului. În icoane, Sf. Gavriil poartă un crin - semn al milostivirii și al bunăvoinței lui Dumnezeu către oameni.
Chipurile celor doi arhangheli sunt zugrăvite pe ușile diaconești ale catapetesmei.
Din acatistul celor doi Sfinți Arhangheli aflăm și cinstea pe care Biserica o acordă acestora: "Bucură-te, Mihaile, slujitorule al Legii! Bucură-te, Gavriile, îngere al darului!".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7002 secunde