Școala a început cu o paradă a modei

2390

Sutele, miile de flori, buchetele dintre cele mai impresionante, aranjamentele florale au "dat de gol", ieri, debutul anul școlar 2011-2012.

Noul an școlar a avut parte de o deschidere solemnă, intonarea imnului de stat al României reluându-se la inițiativa ministrului Educației, Daniel Funeriu. Un mic sondaj în rândul elevilor de clasa a VII-a, care habar n-aveau cine a compus versurile, ne ajută să concluzionăm că este bine venită această impunere.
Și, în timp ce "bobocii" trăiau mirajul primei zile de școală, impactul cu noii colegi, dar mai ales cu doamna învățătoare declanșând emoții nebănuite, în unele școli, părinții se certau cu direcțiunea pentru că nu le-a fost respectată opțiunea în ceea ce privește cadrul didactic ales.
În liceele constănțene elitiste, parada modei a atins ieri cota de "avarie", liceenele întrecându-se în ținute care mai de care mai nepotrivite pentru a reveni în băncile școlii. Mărci de prestigiu, și nu prea, făcături la… limita originalului, volane și volănașe, culori de-ți sar ochii și tocuri impresionant de mari, iată câteva dintre lucrurile care ne-au atras atenția, în special prin curțile liceelor de prestigiu. Însă cum prima zi de școală este și cea mai frumoasă, pentru că se revăd colegi dragi, se împărtășesc aventuri din vacanța mare, dar mai ales nu te strigă nimeni la tablă!

Prima generație cu cinci ani de gimnaziu
Elevii care au intrat, ieri, în clasa a V-a reprezintă, conform noii Legi a educației, prima generație pentru care gimnaziul va include și clasa a IX-a, ei urmând să susțină, la finalul acesteia, mai multe probe de evaluare națională, ale căror rezultate vor conta la admiterea în liceu.
Numărul de locuri alocate clasei a X-a va fi cel puțin egal cu cel al absolvenților clasei a IX-a.
Metodologia-cadru de organizare și desfășurare a admiterii în clasa a X-a va fi elaborată de Ministerul Educației și dată publicității, pentru fiecare generație, cel mai târziu la începutul clasei a VIII-a. Unitățile de învățământ au obligația de a anunța public disciplina sau disciplinele la care se susține proba de admitere, programele, procedurile de organizare a acesteia, precum și modul de utilizare a portofoliului educațional, până, cel mai târziu, la începutul clasei a VIII-a.

La sfârșitul acestei luni, emoții maxime
Controlul informatic al absențelor și eliminarea supraevaluării la clasă sunt două dintre cele mai importante obiective ale anului școlar 2011-2012.
Elevii vor fi evaluați la toate disciplinele după două săptămâni de recapitulare, iar rezultatele testelor vor fi transmise de către diriginți fiecărui părinte și, potrivit unei note transmise de Ministerul Educației unităților de învățământ, vor fi trecute în "foaia de parcurs", noua găselniță pentru acest an școlar.
Potrivit documentului, fiecare profesor va face două săptămâni de recapitulare, după care, în a treia săptămână de școală, va da elevilor un test. Notele obținute de elevi nu vor fi trecute în catalog, dar vor fi anunțate individual părinților.
La sfârșitul anului, elevii vor susține un nou test similar celui din septembrie, iar rezultatele vor fi trecute în aceeași fișă de parcurs și vor fi comparate cu cele de la prima evaluare. Tot în foaia de parcurs, vor fi înregistrate absențele.
Spre deosebire de anii precedenți, diriginții vor fi obligați să comunice mai des cu părinții, mai ales pentru a-i informa dacă elevii lipsesc nemotivat de la cursuri.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8677 secunde