Se anunță restructurări la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie

689
Se anunță restructurări la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie - 4e5ead035b1efcaa1260bb6d7dc41bd0.jpg

Articole de la același autor

În iunie, reprezentantul Sindicatului "Ovidius" al Lucrătorilor din Muzee Constanța depunea un memoriu prin care solicita restructurarea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), în urma identificării unor probleme precum existența unui număr prea mare de angajați în instituție, plătiți în mod "cu totul nejustificat".
Astfel, George Neagu, preșe-dintele sindicatului, propunea, în memoriul său, ca cele șase secții ale muzeului - Cercetare și Proiecte, Patrimoniu, Expoziție și Relații cu Publicul, Muzee în teritoriu, Arheologie preventivă și Laboratorul de restaurare - să fie reorganizate în trei secții: o secție de Cercetare care să cuprindă tot ceea ce este legat de arheologie (atât cercetarea arheologică siste-matică cât și cea preventivă), o secție de Patrimoniu și Expoziție, care să aibă subordonate și muzeele din teritoriu și o secție de Relații cu Publicul și Marketing, care să desfășoare campanii de popularizare a acțiunilor muzeului.
Totodată, el sugera înființarea unei comisii tripartite, formate din reprezentanții Sindicatului, ai MINAC și ai Consiliului Județean Constanța (CJC), pentru analizarea și soluționarea problemelor.
La începutul acestei luni, George Neagu a primit un răspuns oficial din partea lui Nicușor Constantinescu, președintele Consiliului Județean Constanța, prin care se dispune constituirea comisiei tripartite formată din: Cristian Zgabercea, directorul Direcției pentru Cultură a CJC, Iolanda Petrea, (consilier Direcția pentru Cultură a CJC), Eugen Paraschiv, (economist în cadrul Compartimentului Audit al CJC, Viviana Trandafir (consilier juridic Direcția Generală de Administrație Publică și Juridică a CJC), Veronica Cîrciu (consilier Direcția Generală de Buget Finanțe a CJC), Gabriel Custurea (director MINAC), George Neagu, (președintele Sindicatului "Ovidius") și Catița Anca Pascu (inspector principal în cadrul Direcției de Cultură a CJC).
Comisia, așa cum se arată în dispoziția CJC, "va face o analiză detaliată a secțiilor aparținând MINAC, atât din punct de vedere financiar, cât și din punct de vedere al activității acestora și al numărului de personal existent".
Totodată, conform dispoziției, Comisia va face propuneri, dacă este cazul, în vederea elaborării unui nou regulament "care să corespundă cerințelor actuale specifice desfășurării activității în cadrul muzeului", și va face propuneri pentru "reorganizarea muzeului, corelate cu criza economico-financiară a României".
Pe fondul măsurilor luate recent de Guvern cu privire la reducerea cheltuielilor bugetare la nivel local, directorul Direcției de Cultură a CJC ne-a declarat: "Se analizează eficiența fiecărei instituții. S-ar putea să nu mai rămână nimeni acolo sau să rămână toți", ne-a spus Cristian Zgabercea.
Cât privește o posibilă desființare a instituției de cultură, așa cum a lăsat Zgabercea să se înțeleagă, directorul muzeului, Gabriel Custurea, a declarat că "nu s-a ajuns până acolo".
Custurea a pus însă reorgani-zările care vor avea loc pe seama Ordonanței de Urgență nr. 63 / 30 iunie 2010, ce vizează necesitatea eficientizării activității instituțiilor publice locale și a îmbunătățirii actului managerial în condițiile reducerii cheltuielilor bugetare locale. "De inteligenți ce sunt cei de la Guvern, au uitat să facă diferența între funcționarii din primării și consilii județene și cercetătorii din instituțiile subordonate acestora.
Comisia asta nu-și are rostul. Ce să facă, să ia în discuție visele tulburi ale lui Neagu?", a spus directorul Custurea. "Așteptăm efectele acestei ordonanțe. Ne așteptăm la orice", a precizat Gabriel Custurea.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9423 secunde