Senat: Legile educației au fost adoptate. Ele merg la promulgare la președintele Iohannis

285
Senat: Legile educației au fost adoptate. Ele merg la promulgare la președintele Iohannis - senat-1684777675.jpg

Articole de la același autor

Cele două legi ale educației, din proiectul prezidențial „România Educată” au fost votate de Senat, luni, în prima zi de grevă generală a angajaților din învățământ și vor fi trimise la promulgare la președintele Klaus Iohannis.


Printre principalele modificări se numără posibilitatea ca liceele să organizeze propriul examen de admitere, după Evaluarea Națională, pentru 50% dintre locuri și introducerea Religiei ca disciplină opțională la Bacalaureat pentru elevii de la profilul uman.


Legea învăţământului preuniversitar a fost adoptată că 81 de voturi „pentru” şi 28 de voturi „împotrivă”, iar legea învăţământului superior cu 79 de voturi „pentru” şi 28 „impotrivă”, potrivit news.ro.


USR și Forța Dreptei au spus că vor ataca la Curtea Constituțională legile educației.


„Poate spune ceva şi faptul că au lipsit aproximativ 20 de reprezentanţi ai puterii. Cum aţi putut vota pentru acest proiect de lege cu profesori în grevă generală? Care dintre revendicările profesorilor se regăsesc în aceste proiecte?
USR a votat asumat împotrivă. Noi vrem învăţământ pentru toată lumea, un învăţământ de linie, nu de lux. Astăzi, 20% dintre cadrele didactice stau să iasă la pensie şi doar 5% sunt tineri.


Avem un viitor sumbru şi, dincolo de orgolii de partide, aţi votat o lege cu efecte pe zeci de ani.


Astfel, s-a decredibilizat pe 10 chiar 20 de ani ideea de reformă. Vom pierde decenii şi ne vom decupla de tot de ţările civilizate. Din păcate, copiii ne vor pleca din ţară în continuare şi ne vor pleca şi din cauza sistemului de învăţământ”, a spus în plenul Senatului, senatorul USR Ambrozie-Irineu Darău.


Noile legi încalcă principiul egalității în drepturi, încălcă dreptul la învățătură, încălcă dreptul la viață privată, încalcă dreptul de proprietate publică, sunt de părere USR și Forța Dreptei. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3871 secunde