Concurs Sfântul Sinod alege ierarhii BOR, iar Colegiul Electoral are rol consultativ

835

Articole recomandate

Ierarhii Bisericii Ortodoxe Române (BOR) vor fi aleși de Sfântul Sinod, după ce vor fi nominalizați prin consultarea cu clerul și credincioșii la nivel de eparhie, mitropolie și patriarhie, iar Colegiul Electoral Bisericesc va avea doar un rol consultativ în alegeri, conform noului statut al BOR.
Noul statut al BOR a fost votat la finalul ședinței de lucru a Sfântului Sinod și creează o autonomie regională a eparhiilor sau mitropoliilor. Conform vechiului statut al BOR, ierarhii erau nominalizați de Sfântul Sinod și erau ulterior aleși prin votul Colegiului Electoral Bisericesc, format din clerici și mireni din întreaga țară. Astfel, prin noul statut, rolul mirenilor în alegerea unui ierarh nu s-a desființat, ci s-a focalizat pe Colegiul Electoral local, parohial sau eparhial, care este alcătuit, asemeni Colegiului Electoral Bisericesc Central, din două treimi mireni (laici) și o treime clerici. Consultarea ierarhilor cu clerul și credincioșii mireni în vederea alegerii de noi ierarhi se realizează la nivel de eparhie, mitropolie și patriarhie, se precizează într-un comunicat al Patriarhiei.
Însă, într-o scrisoare prezentată Sfântului Sinod și postată pe site-ul revistei Rost, rostonline.org, ÎPS Bartolomeu precizează că prevederile noului statut elimină participarea efectivă a preoților și mirenilor la alegeri. ÎPS Bartolomeu explică în scrisoare că, pentru ocuparea unui scaun vacant, Sfântul Sinod desemnează cinci sau șase candidați, după care lista poate fi completată cu două sau trei nume, prin vot deschis, de către Adunarea Eparhială, în regim pur consultativ. După ce sunt făcute nominalizările, Sfântul Sinod alege dintre ierarhii nominalizați. ÎPS Bartolomeu califică, în scrisoarea sa, noua manieră de vot drept "anticanonică", "antieclesială" și "inoportună". Ierarhul specifică faptul că, prin noua manieră de vot, deoarece nominalizările Adunării Eparhiale sunt pur consultative, iar Sfântul Sinod își dă votul final, comunitatea poate avea un ierarh pe care nu și l-a dorit.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7724 secunde