Sindicatele din învățământ: "Instituțiile statului încalcă legea prin care Educația trebuie să primească 6% din PIB"

150
Sindicatele din învățământ:
Reprezentanții Federației Sindicatelor Libere din Învățământ consideră că sistemul de educație din România are nevoie de investiții serioase, pentru a permite elevilor să facă performanță și, mai ales, pentru a ține pasul cu schimbările acestui secol. "Nu putem tolera la nesfârșit situația în care: încă avem multe școli care nu corespund standardelor europene; mulți profesori au salariile la nivelul angajaților necalificați din alte domenii; bugetul educației situează România la coada țărilor europene. Cei care conduc această țară încalcă grav legea care prevede alocarea a 6% din PIB pentru educație", sunt de părere liderii FSLI. 


Sistemul de învățământ din România va primi în anul 2018 un buget în valoare de 27 de miliarde de lei, fără a lua în calcul banii alocați pentru investiții, dar și cu aceștia, este foarte probabil ca în anul 2018 procentul din PIB alocat educației să nu depășească 3,5%. Adică aproape jumătate din cât prevede legea, potrivit căreia sistemul de învățământ din România ar trebui să aibă un buget de 6% din PIB.


Federația Sindicatelor Libere din Învățământ atrage atenția Guvernului, Parlamentului, precum și Președintelui României, asupra gravității acestei situații: "Avem o lege care nu se aplică! Este inadmisibil ce se întâmplă, atâta timp cât media europeană a procentului din PIB alocat educației este de 5,4%, iar media în Europa de Est este de 4,7%. Lipsa banilor alocați acestui sistem se reflectă în sărăcia din școli. Iar acest lucru ne costă pe toți: profesori, elevi și părinți. Cum să cerem performanță unui sistem care nu e tratat ca o prioritate națională, așa cum se clamează?", explică Simion Hancescu, președintele FSLI.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3935 secunde