"Cuget Liber" propune dezbaterea Legii învățământului

Concurs SISTEMUL NAȚIONAL DE ÎNVĂȚĂMÂNT PREUNIVERSITAR

410

Articole recomandate

CAPITOLUL II
NIVELURI ALE ÎNVĂȚĂMÂNTULUI PREUNIVERSITAR

Secțiunea 1: Educația timpurie

Art. 18. (1) Pentru educarea copiilor de 0-3 ani, se instituie educația ante-preșcolară, ca primă treaptă a educației formale.
(2) Educația ante-preșcolară se poate organiza în creșe și, după caz, în grădinițe.
(3) Conținutul educativ al educației ante-preșcolare se stabilește prin ordin comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății.
(4) Asigurarea personalului didactic necesar desfășurării educației ante-preșcolare se face de către direcțiile județene pentru învățământul preuniversitar cu consultarea autorităților publice locale.
Art. 19. Învățământul preșcolar se organizează pentru copiii în vârstă de 3-6 ani, în grădinițe cu program normal, prelungit sau săptămânal. Se pot organiza grupe de grădiniță și în cadrul altor unități de învățământ preuniversitar.
Art. 20. (1) Grădinițele de stat se înființează de către autoritățile locale, cu avizul conform al direcțiilor județene/municipiului București pentru învățământ preuniversitar.
(2) Grădinițele pot funcționa ca unități independente sau în cadrul unor unități școlare, cu aprobarea direcției județene pentru învățământ preuniversitar.
Secțiunea a 2-a: Învățământul primar

Art. 21. Învățământul primar este învățământ de zi și se desfășoară în program de dimineața.
Art. 22. (1) În clasa pregătitoare sunt înscriși copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la data începerii anului școlar.
(2) La cererea scrisă a părinților, a tutorilor sau a susținătorilor legali, pot fi înscriși în clasa pregătitoare și copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la sfârșitul anului calendaristic, dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare.

Secțiunea a 3-a: Învățământul secundar

1. Învățământ secundar inferior - gimnaziu
Art. 23. (1) Învățământul gimnazial este învățământ de zi.
(2) Învățământul gimnazial poate fi organizat și ca învățământ cu frecvență redusă și la distanță, în condițiile legii, în unități de învățământ stabilite de direcțiile județene/municipiul București pentru învățământ preuniversitar.
Art. 24. Absolvenții învățământului obligatoriu dobândesc Certificat de absolvire, însoțit de portofoliul personal și, la cerere, foaia matricolă.
Art. 25. Trecerea absolvenților de gimnaziu la liceu se realizează prin concurs/examen pe baza unei metodologii elaborată de unitatea de învățământ sau repartiție computerizată conform unei metodologii elaborate de Ministerul Educației. (va urma)

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.2329 secunde