Situație dramatică în învățământul constănțean din mediul rural!

909
7
Situație dramatică în învățământul constănțean din mediul rural! - situatiadramatica-1416935402.jpg

Articole de la același autor

Într-un an școlar în care se vorbește tot mai intens despre tehnologizare, despre introducerea manualelor digitale și chiar a tabletelor la clasa a III-a, descoperim cazuri de elevi constănțeni care, din cauza sărăciei, nu mai merg la școală.

Există multe familii din mediul rural constănțean în care părinții nu au bani să cumpere cărți și caiete și să își îmbrace copiii pentru școală și sunt nevoiți să îi trimită la muncă încă de mici. Mai grav este că nedecontarea navetei a dus la cazuri extreme. Pe fondul acestor probleme dramatice, din acest an școlar, directorii au la dispoziție o prevedere a Codului penal modificat, prin intermediul căreia părinții prinși că nu își lasă copiii să meargă la școală vor fi aspru pedepsiți.

"Părintele sau persoana căreia i-a fost încredințat, potrivit legii, un minor și care, în mod nejustificat, îl retrage sau îl împiedică prin orice mijloace să urmeze cursurile învățământului general obligatoriu se pedepsește cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă", conform prevederilor incluse în noul Cod penal la 1 februarie.

Care este opinia directorilor constănțeni

La Liceul Tehnologic "Ion Podaru" din Ovidiu, directorul Cristina Scupra ne declara că încearcă prin alte pârghii să ajungă la părinți.

"În general, noi când îi chemăm pe părinți la școală, vin. Dacă nu vin, merge la adresa de domiciliu dirigintele sau chiar apelăm la sprijinul Poliției comunitare. În niciun caz nu-mi doresc să ajungem să-i amendăm, așa cum au luat la cunoștință toate cadrele didactice", ne-a mai declarat prof. Scupra.

De aceeași părere este și prof. Con-stantin Pătrană, directorul Liceului Tehnologic "Lazăr Edeleanu" din Năvodari.

"Situația la noi este mai complexă, pentru că avem elevi care vin și din Corbu, Săcele, iar părinții ajung mai greu. Când mă refeream la complexitatea situației, aveam în vedere și faptul că se constată un interes mai mare din partea părinților de copii buni, de la filiera teoretică, iar acolo unde sunt probleme, la mecanici, părinții vin din ce în ce mai rar. Ar fi utilă aplicarea unei asemenea pedepse, pentru că responsabilitatea a căzut numai pe umerii școlii, iar cauzele adevărate ale problemelor sunt în altă parte. Sunt multe cazuri de familii dezrădăcinate și chiar nu știm pe cine să tragem la răspundere. E greu să ne apucăm să sancționăm părinții. În schimb, i-am rugat pe colegii mei să fie mai atenți cu copiii și să încerce, pe cât posibil, să suplinească absența părinților, inclusiv cu sprijinul consilierului școlar. Copiii nu au nicio vină că trăiesc drama unei familii", a mai adăugat același interlocutor.

Despre dramele copiilor din mediul rural ne-a vorbit și prof. Nicolița Bărbulescu, directorul Liceului Tehnologic "Axiopolis" din Cernavodă.

"Problema nu este nouă și din păcate nu sunt vești de mai bine. Sunt părinți care se interesează foarte mult de copiii lor și alții care nu trec deloc pe la școală. Unii dintre ei nu-și mai pot lăsa copiii la școală pentru că nu au bani. Anul trecut, am avut o familie cu doi copii, o fată clasa a XI-a și un băiat clasa a XII-a, care ne-a anunțat că vor retrage fata cu gând să o reînma-triculeze în anul acesta școlar. Din păcate, nu au mai revenit. Ministerul Educației a «binevoit» să deconteze doar 30% din valoarea abonamentelor, motiv pentru care în familiile cu mulți copii asistăm la acest gen de drame. În condițiile în care din cei peste 600 de elevi ai instituției noastre circa 200 sunt navetiști, consider că li se încalcă dreptul la învățătură prin nedecontarea navetei", a mai declarat prof. Bărbulescu. De menționat că, în zona respectivă, valoarea unui abonament ajunge să coste în jur de 300 lei, iar cei 90 lei decontați sunt mult prea puțin pentru familiile numeroase.

Așadar, dincolo de amenzile pe care le pot încasa părinții, mai dramatică este atenția pe care o acordă Ministerul Educației decontării navetei elevilor din mediul rural. 

Comentează știrea

DODO
26 noiembrie 2014
saracie

A amenda parintii este o nebunie, saracia si ignoranta ii duce in starea asta, luind-i cu amenda din putinii bani, afectezi direct si copii. Singura solutie este implicarea primarilor, politiei locale, psihologilor si directorilor de scoli in fiecare caz individual nu la gramada.Asta este valabil si pentru alte probleme ale comunitatilor,descoperirea cauzelor ce duc la saracie ( ignoranta, lene ,alcolism etc...) sa se ia masuri radicale de disciplinizare a comunitatii.Cu lozinca ,, eu ma fac ca fac si pasez totul la alte organe chiar abilitate nu se va reusi niciodata.Nu avem suficiente persoane care sa se implice, alocam bani si angajam. Saracirea oamenilor intentionat ca sa devina dependenti de alesi si folositi ca unelte electorale,va eterniza aceasta stare.Exista oameni platiti ce au responsabilitati si nu se vede nimic.Venitul profesorilor ( nici nu mai putem spune salarii ci ajutoare) duce la dezinteres si lipsa de cadre. Invatamintul , ca si alte multe domenii, NU trebuie politizat .Totusi am vazut la tv cazuri ce confirma ca se poate !

admirator
26 noiembrie 2014
legea e proasta!

cum sa amendezi o familie care nu are bani sa-si trimita copilul (sau copiii) la scoala? Sau sa-i duci la parnaie?!!! Cineva a fost nebun cand a facut legea asta... dar cum sa reziste un somer sau un taran cu pamint putin la pretentiile economcie ale sscolii? : uniforme (?!!!), abonamente(?!!! de ce nu exista autobuze scolare, gratuite?), rechizite, manuale, caiete speciale cerute de profi, fonduri speciale pentru clasa, scoala etc. Si ce vor face la scoala, cu suplinitori care nu au nici macar Bacul sau il au de forma? Mai ganditi, tovarasi! Mai ales stingistii care au sustinut -cu indirjire- reintroducerea uniformelor! pe de alta parte, poate ca invatamintul obligatoriu ar trebui redus la 7 clase, cu diploma de absolvire. Si multe alte faciltiati economice. Macar atit sa aiba -bine facute- elevii de la tara, fara posibilitati materiale. Si completarea studiilor -pina la 10 clase-, sa fie facuta in scoli de meserii gratuite, cu burse pentru elevi. Si familiile cu mai multi copii trebuie ajutate.

KLAUDIA
26 noiembrie 2014
kogalniceanu

Pestele se-mpute de la cap! Incompetenta inspectoratului care a numit ca directori doua nulitati la Kogalniceanu a aruncat scoala din localitate in cea mai grava criza din existenta ei. Situatia a degenerat intr-atat incat e posibil ca parintii revoltati sa vina la Constanta sa il scoata din birou pe creatorul acestei situatii: domnul Popescu! Tacerea in fata sesizarilor transmise de catre parinti dovedesc ca ISG este ori incompetent ori este complice! Oricum, Domnule Popescu, sa dea Cel de Sus ca fiii d-voastra sa ajunga sa invete intr-o scoala cum este acum aceea din Mihail Kogalniceanu! Poate ca doar asa ne veti intelege si pe noi!

parinte furios
26 noiembrie 2014
nemernicie

e f corect ce spui. am adus becuri de acasa ca nu aveau lumina in clasa. directorii sunt in concediu de o saptamana, scoala e condusa de secretare in scoala intra cine vrea cand are chef sunt clase fara usi. profesorii nu vin la ore pe hol fumeaza elevi clasa a cincea. ministrul de ce nu il demite pe popescu? sa vina televiziunile sa vada ce e.

Răspuns la: kogalniceanu
Adăugat de : KLAUDIA, 26 noiembrie 2014
Pestele se-mpute de la cap! Incompetenta inspectoratului care a numit ca directori doua nulitati la Kogalniceanu a aruncat scoala din localitate in...
seila
26 noiembrie 2014
prostie

Cea mai mare prostie a fost inlocuirea Florianei Petre cu actuala. Anul trecut nu s-a simtit incompetenta lui Bold pentru ca makedoanca facea si treaba directorului. Acum, aveti dreptate, sunt 2 incompetenti si deteriorarea situatiei este vizibila. Apropo, sotul actualei adjuncte ce tot cauta in scoala? A fost angajat si nu stim? Sau se pregateste pentru BAC?

Răspuns la: nemernicie
Adăugat de : parinte furios, 26 noiembrie 2014
e f corect ce spui. am adus becuri de acasa ca nu aveau lumina in clasa. directorii sunt in concediu de o saptamana, scoala e condusa de secretare in...
Munca la domiciliu
26 noiembrie 2014
Munca la domiciliu

Cautam Operatori calculator pentru publicare anunturi. Cautam oameni foarte hotarati si foarte seriosi care vor sa aiba un castig garantat, cu o munca interesanta si foarte usoara de numai 3 ore pe zi! Cerinte: - cunostinte minime PC - necesar calculator cu conexiune internet, rabdare,seriozitate. Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii prin mail.Veti trece mai intai prin instruire, apoi cine doreste, incepe sa lucreze. Castiguri 300 de dolari lunar! Solicitati detalii trimitand "info" la adresa de mail: [email protected]

parinte
26 noiembrie 2014
disperare

Zicem de scolile din mediul rural? Dar la cele din centrul orasului de ce nu ne referim? Cand a dat directorul ultima data markere la clase? Profesorii dau lucrari de control pentru ca nu au cu ce sa scrie la tabla! Dar scoala de ce nu-si gramuieste putinul pe care il are astfel incat sa cumpere strictul necesar pentru orele de curs? Nu cere nimeni table inteligente sau tablete, ci macar markere! -vezi pedagogicul!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4508 secunde