SOS turismul istoric! Cum pot fi salvate trei mari obiective

803
8

Articole de la același autor

Edificiul Roman cu Mozaic, Cetatea Carsium și Mormântul pictat Hypogeu sunt cele trei obiective istorice pentru care, ieri, în ședință de Consiliu Județean, s-au aprobat indicatorii tehnico-economici - studiu de fezabilitate, respectiv documentația de avizare a lucrărilor de investiții - necesari următorului pas: accesarea de fonduri europene. 


Pentru restaurarea, conservarea, amenajarea și punerea în valoare a Edificiului Roman cu Mozaic, a fost estimată o investiție de 14.481.848,33 lei, pentru mormântul Hypogeu s-a apreciat la 6.368.526 lei, iar la Cetatea Carsium, circa 10.656.819 lei. 


Dacă pentru cele două obiective din urmă voturile au trecut fără comentarii, la Edificiul Roman cu Mozaic s-ar părea că există ceva probleme, proiectantul aflându-se, ieri, pentru a doua oară în fața Comisiei Naționale a Monumentelor. Motiv pentru care votul dat ieri a fost unul cu amendament, în cazul în care proiectul nu va primi aviz favorabil, depu-nerea dosarului pentru fon-duri europene fiind ca și pierdută. 


"Exista și posibilitatea amânării supunerii la vot, dar ar fi însemnat să con-vocăm o ședință extraordinară doar cu acest punct pe ordinea de zi, ceea ce pre-supunea pierdere de timp", afirma, ieri, vicepreședintele CJC, Claudiu Palaz. 


Așadar, la această oră se așteaptă și acest aviz, esențial, pentru demersul accesării de fonduri nerambursabile alocate prin Programul Operațional 2014-2020, Axa prioritară 5 - Îmbu-nătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 - Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural. Data limită pentru depunerea de dosare este 25 noiembrie. Adică numai mâine nu-i poimâine! Iulian Nache, șef departament proiecte în CJC, declara că toată documentația este pregătită și, cu certitudine, vor putea fi depuse la timp dosarele. Rămâne de văzut acum care vor avea șansa de a fi aprobate. 


E ceva… putred la Muzeul de Istorie? 
Pe aceeași ordine de zi, s-a aflat și aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenți proiectului de reabilitare a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, dar, din sală, consilierul Radu Bogdan Matei a ridicat problema unui abuz, în sensul că această instituție ar fi terminat plafonul alocat și s-a declarat plătitoare de TVA, știut fiind faptul că instituțiile de cultură nu au această… obligație. 


Președintele CJC, Horia Țuțuianu, a afirmat că nu cunoaște acest aspect și că va face cercetări în acest sens. 


Comentează știrea

NEPRICEPUTI
23 noiembrie 2016
INCULTI

Pai cum sa se poata construi ceva in orasul acesta , cand toti politrucii si incultii se ocupa de cultura de arheologie ??

Prea Cuviosii Canalie si Pramatie
23 noiembrie 2016
Managerus in Integrum

Pai asta e managementul Prea Cinstitului Cleante, seful Cooperativei din Muzeu. Atata stie atata face.

DODO
23 noiembrie 2016
lalaiala antica

de ani de zile se screm sa faca ceva dar nimic inafara de ,,studii,, ca alea aduc rapid spagi. Nimic concret pentru ca de asa ceva se ocupa cei de la CJC iar cei de meserie nu sint consultati si iar ne vom trezi ca in cazul Capidava ca iese o catastrofa unde se vor minca bani multi cu rezultate O Lasati specialistii sa dea solutii

ath
23 noiembrie 2016
Dovada ca politrucii au 9 vieti

Citeam undeva ca in cazul unui bombardament atomic,singurele vietuitoare care ar supravietui sunt gandacii de bucatarie,mormolocii,scorpionii si sobolanii.Eu nu cred.Gandacii mor si cand tragi apa la veceu.Oamenii de stiinta au uitat de politicienii romani.Politrucii sunt singurele fiinte terestre car vor vor scapa cu viata in cazul unei catastrofe nucleare.Astia au 9 vieti.Uitati-va la ei ce proaspeti sunt dupa 27 de ani de la Revolutie.Chiar mai mult,le merge si mintea.Politrucii din CJC au descoperit pana si turismul istoric.Uite dovada.Eu am imbatranit in 27 de ani.Mi-a crescut par in ureche,am cumparat o carja,toate casele de pe strada mea au cazut,mortii de la revolutie au fost dezgropati si pomeniti de 4 ori.Joi vine meteoritul,cade cometa,joi vine sfarsitul veacurilor.Toti am imbatranit.Ei bine,nu,Iulian Nache Tralalache, mormoloc șef intr-un departament din CJC este mereu tanar.A declarat că toată documentația este pregătită.Joi e gata.Evrika,Nache a descoperit turismul istoric si cultural.Feriti-va de el,feriti-va de politruci.Degeaba le taiati limba,degeaba le taiati urechea ca le creste alta la loc.Astia au noua vieti.

ateismul democrat
23 noiembrie 2016
lui Pramatie si Canalie

Ca semnezi ca idiotul aberatii, nu ma mira! Dar ca banii pentru restaurari stau la minister si la CJC, stie si un semidoct. Deci, te incadrezi la fiinte bipede si rareori cuvantatoare. Cliante nu se ocupa de restaurari si nici de fonduri. Cum sa-ti explic? Sa=ti arat?

Prea cuviosii canalie si pramatie
24 noiembrie 2016
ateistului demodat

Ca esti un dobitoc care nu stie sa citeasca un articol cap coada pot intelege. Asa ca te ajut putin: consilierul Radu Bogdan Matei a ridicat problema unui abuz, în sensul că această instituție ar fi terminat plafonul alocat și s-a declarat plătitoare de TVA, știut fiind faptul că instituțiile de cultură nu au această… obligație. Asta nu tine de Cliante mai neuron? Cat despre spagile din Cooperartiva mai Lorenzo la care pui si tu botu, ce mai e de zis?

nu sunt Lorenzo!
24 noiembrie 2016
tot Pramatie ramai

...e perfect legal sa fie platitor de tva, in conditiile in care incaseaza peste un anumit plafon legal. Dar ce sa faci cu primatele, nu vor sa lase banana!!

pramatie si canalie
24 noiembrie 2016
cine zice ala e canalie

Ce vorbesti bai neuron? Mai citeste legile. Tot un cooperativist lingau ramai.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5096 secunde