Senzațional! Se redeschide Edificiul Roman cu Mozaic, în varianta tridimensională

718
1

Articole de la același autor

Revoluționara descoperire a proiecțiilor 3D, dar și deschiderea către muzeele lumii au oferit prilejul unui grup entuziast de membri ai Asociației Terra Semper Fidelis Perspectiva pentru Viitor, în colaborare cu muzeograf Laurențiu Cleante, să reconstituie tridimensional Edificiul Roman cu Mozaic.

Astăzi, de la ora 18, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în sala Ovidiu, va fi lansat proiectul foarte îndrăzneț intitulat TomisReborn.

"Ne-am dorit să implementăm acest proiect - Muzeu Arheologic Virtual TomisReborn - pentru toată cetatea, dar, din păcate, fondurile de la Consiliul Județean au ajuns prea târziu, așa încât, într-o lună, ne-am mobilizat să reconstruim 3D Edificiul Roman cu Mozaic. Practic, vizitatorii se vor plimba interactiv, în splendoarea lui de altă dată", declara, ieri, managerul de proiect Andrei Talpeș.

Inițiativa a plecat mai ales de la modalitățile depășite de prezen-tare a patrimoniului național în cadrul MINAC, care se situează la nivelul anilor ’50 din cauza explicațiilor scolastice, reproducerilor din ghips, carton, sticlă, total neinteractive și fără să stimuleze publicul, în clară discordanță cu nivelul tehnologiilor actuale, devenite accesibile, puternic interactive, stimulatoare de creativitate.

Beneficiind de avantajele tehnologiilor de realitate virtuală, de interacțiune în timp real, de vizualizare 3D și de explorare liberă a mediului, proiectul prezintă un puternic potențial didactic, transformând muzeul într-o sală de clasă, într-o scenă deschisă workshopurilor, evenimentelor tematice etc.

"Au mai fost tot felul de astfel de încercări de proiecte, dar, din păcate, dezlânate. Prin această reconstituire tridimensională, consider că ne întoarcem către public și către ceea ce trebuie să-i oferim, dar mai ales sperăm să atragem cât mai mulți copii, care pentru noi constituie o provocare. Este un fel de joc serios, gândit modular, căruia i se pot adăuga în orice moment noi informații, prin intermediul căruia publicul se poate plimba în mediul antic, vizualizând reconstituiri 3D, cu părțile lor subiective ori obiective. Poate că toată lumea folosește cuvinte mărețe, dar acesta chiar este un pas mare pentru viitorul muzeografiei la malul mării, mai ales din punctul de vedere al ofertei către vizitator", declara, ieri, pentru "Cuget Liber" muzeograful Laurențiu Cleante.

Așadar, începând de astăzi, "zestrea" MINAC se va îmbogăți cu o sală cu vizualizare 3D, stereo, interactivă, cu o capacitate de 25-30 posturi, cum nu există prea multe în România. 

Comentează știrea

Relu
16 decembrie 2015
3D. Acest termen inghitit

1 D........ Candva oameni adevarati , proiectau si construiau ceva trainic. 2D......... Comunistii au transformat acele edificii in wc uri publice si sali de aplaudat 3D.........Actualii (poate fosti....) incapabili de a face , stau cu burta.n sus , cu berea.n mana si admira 3D

Articole pe aceeași temă

Vineri, 23 Octombrie 2015
Stire din Cultură-Educație : Sesiune națională la Muzeul Marinei
Pagina a fost generata in 0.4376 secunde