Noi fragmente din istoria Callatisului, scoase la lumină. "Noua descoperire are 2.000 de ani vechime"

398
1

Articole de la același autor

Lucrările de reabilitare a Aleii Teilor din Mangalia au scos la lumină o nouă descoperire arheologică, la Mangalia. Un capitel ionic realizat din calcar de bună calitate, având lățimea de 42 de centimetri și lungimea de 50 de centimetri, iar înălțimea de 18 centimetri, a surprins arheologii, care susțin că piesa ar avea cel puțin 2000 de ani vechime.

Specialiștii susțin că acest obiect făcea parte din arhitectura aceleiași clădiri antice cu primul capitel ionic scos la lumină luna trecută. Șeful Muzeului "Callatis", din cadrul Complexului Cultural din Mangalia, cercetător științific doctor Sorin Marcel Colesniuc, a declarat: "După două milenii, un nou element arhitectonic, deosebit de important, a fost scos la suprafață și va fi expus, în cel mai scurt timp, în expoziția permanentă a muzeului callatian. Noul capitel ionic l-am descoperit la o distanță de 12 metri de locul unde a fost descoperit primul capitel, la adâncimea de 70 de centimetri".

Arheologul spune că șansele să descopere al doilea capitel erau minime. Colesniuc afirmă că artefactul este asemănător cu cel pe care l-a găsit în ziua de 28 octombrie, fiind realizat tot din calcar de bună calitate, având aceleași dimensiuni și decorat cu volute, frunze și ove, identice cu cele sculptate pe primul capitel. Dimensiunile, tehnica de lucru și calcarul de bună calitate, din care au fost confecționate ambele capiteluri, i-au dus pe specialiști la concluzia că meșterul (cioplitorul în piatră) a fost una și aceeași persoană. Artefactul a fost descoperit în timp ce se supravegheau lucrările de săpare ale unui șanț pentru introducerea rețelei de apă. Dacă primul capitel a apărut în partea dinspre est a Aleii Teilor, chiar în zona unde începe panta spre Marea Neagră, al doilea capitel a fost descoperit pe latura de vest a aleii. Ambele capiteluri au fost descoperite în stratul de umplutură și nu în complexe arheologice.

Istoricii spun că locuirea a fost aproape neîntreruptă, întrucât, începând cu secolul al VII-lea, după distrugerea cetății Callatis de către avari și slavi, izvoarele istorice și, mai ales, cele arheologice, privind locuirea cetății, lipsesc cu desăvârșire. În secolul al XIII-lea, spre locul unde în antichitate exista cetatea Callatis, pe o hartă din Pisa apare menționată denumirea de Pangalia, iar, în anul 1593, Paolo Giorgi din Ragusa consemnează, pentru prima dată, denumirea de Mangalia.

"Ministerul Culturii nu ne alocă bani!"

Și acest capitel este printre cele mai importante artefacte care au fost descoperite în ultimii 17 ani, la Mangalia. Un asemenea element arhitectonic, întreg, poate să apară o dată la 20 de ani sau chiar mai rar. "Ideal ar fi ca toată zona să fie cercetată și descoperirile antice să fie puse în valoare, pentru a crește numărul turiștilor la Mangalia. Dar bani pentru cercetări nu au fost și nu sunt! Ministerul Culturii nu ne-a mai dat bani de foarte mulți ani, iar când ne alocă fonduri, sumele nu depășesc 5.000 de lei. Cu acești bani nu se pot face ample cercetări arheologice, așa cum ar merita cetatea Callatis. Cu siguranță că mai există multe artefacte și monumente arheologice îngropate pe Aleea Teilor din Mangalia. Poate că, peste alte câteva decenii, când aleea va fi din nou reabilitată, se vor găsi bani pentru a fi cercetată întreaga suprafață!", a mai subliniat Colesniuc.

Alături de cele două capiteluri, cu ocazia lucrărilor de pe Aleea Teilor din Mangalia s-a mai descoperit o fântână antică, numeroase fragmente ceramice, două fragmente de piuă (vase din piatră cu pereții groși, folosite pentru mărunțit) și diverse fragmente arhitectonice. 

Comentează știrea

Arheolog
24 noiembrie 2015
Peste tot locul

Daca ar fi ca și arheologii de la Constanța să se expună ar trebui ca în mai fiecare săptămînă se pună la ziar pe lîngă propriul chip și fiecare piesă dezgropată.

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 14 Noiembrie 2015
Stire din Social : Mangalia se înverzește în acest week-end
Pagina a fost generata in 0.4606 secunde