"Soțul păcălit", spectacolul care înlocuiește electricitatea cu talent

1047
Spectacolul "Soțul păcălit" a fost prezentat, ieri, de Teatrul pentru Copii și Tineret, într-o avanpremieră marcată de succes, dar și de situații neprevăzute. Deși, în mijlocul spectacolului, o pană de curent a întrerupt, pentru aproximativ un sfert de oră, plăcerea de a-i vedea pe tinerii actori la treabă, "Soțul păcălit" a revenit pe scenă, în aplauzele publicului.
Felicitări talentaților actori care au reușit să treacă elegant peste problemele de ordin tehnic, înlocuind acest neajuns cu un alt tip de electricitate.
"Soțul păcălit", o piesa memorabilă aparținând marelui dramaturg francez Molière, a fost pusă în scenă de regizorul Mihai Constantin Ranin, care a semnat, de asemenea, scenografia și ilustrația muzicală a spectacolului. George Dandin, soțul tras pe sfoară, a fost interpretat foarte convingător de Dan Minciună, în stilul său caracteristic, în care talentul se îmbină foarte plăcut cu spontaneitatea și dinamismul.
Povestea lui George Dandin, tragică dincolo de situațiile extrem de comice, a adus în fața tinerilor probleme cu care oamenii s-au confruntat de când lumea: diferențele de ordin social, lipsa de moralitate, nedreptatea și compromisurile. Căsătorit, în urma unui aranjament, cu Angélique (interpretată de Ioana Bîrcă), Dandin află că soția sa nu îi face cinste, din contră, îl înșeală cu Clitandre. Fapt despre Dandin este informat, și pe care și-l confirmă văzându-i pe cei doi amanți în brațele amorului. Descoperind adulterul, ține ca și părinții soției sale (cuplul de Sotenville, ale cărui trăsături au fost foarte bine evidențiate de Remus Archip și Magda Vernescu), să afle neregulile căsniciei cu care se confruntă.
În acest sens, creează contextele necesare unor "întrevederi" dintre soția adulterină, amantul acesteia și cuplul de Sotenville, dar, în fiecare dintre situații, Angélique reușește să aducă lucrurile în favoarea sa, întorcându-le împotriva soțului păcălit. Acesta își trăiește drama, totuși, cu speranță. Cu speranța că, în cele din urmă, va putea vedea privirea socrilor, siderați de lovitura pe care le-ar da-o propria fiică. "Mai bine mă căsătoream cu o țărancă", își spune, ofensat, sărmanul Dandin, într-unul dintre monoloagele sale.
Și, pentru că ironia este una dintre fabuloasele caracteristici ale lui Molière, Dandin face compromis după compromis pentru a-și salva căsnicia, dar și numele, deși ambele îl copleșesc. Când ultima tentativă de a-i demonstra vinovăția soției eșuează, Dandin este pus în fața compromisului suprem, acela de a cere iertare familiei și de a se declara slujitor al amantului soției.
Foarte amuzante și reușite au fost și scenele care au avut ca protagoniști un alt cuplu, bine interpretat de Daniela Manolache și Alin Constantinescu. De asemenea, foarte interesante au fost decorurile și muzica aleasă de Mihai Constantin Ranin pentru a ilustra ceea ce se petrece pe scenă.
Din distribuție au făcut parte: Dan Minciună, Ioana Bîrcă, Remus Archip, Victor Petcu, Magda Vernescu, Daniela Manolache și Alin Constantinescu.
Echipa Teatrului pentru Copii și Tineret va face față unei noi provocări sâmbătă, 29 noiembrie, ora 11, la Teatrul "Țăndărică" din București, unde are loc Festivalul Internațional al Teatrului de Animație "Bucurii pentru copii. Spectacolele de colecție". Teatrul constănțean va prezenta spectacolul "Sinbad marinarul", în regia lui Cristian Pepino. Din distribuția acestuia fac parte Ion Ciolan, Dan Minciună, Daniela Manolache, Clara Ghiuvelechian, Adrian Bădilă, Claudia Zaharia, Alin Constantinescu, Victor Petcu și Laurențiu Dogaru.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.8918 secunde