Spectacol dedicat Dobrogei, la Teatrul pentru Copii și Tineret "Căluțul de mare"

273
Spectacol dedicat Dobrogei, la Teatrul pentru Copii și Tineret

Articole de la același autor

Teatrul pentru Copii și Tineret "Căluțul de Mare" îi poftește, săptămâna aceasta, pe constănțeni, la două spectacole importante. Primul este dedicat Centenarului Marii Uniri, iar cel de-al doilea este o premieră pe scena instituției,

piesa "Căsătoria".

Vineri, 23 noiembrie, de la ora 12, va debuta activitatea "De la Unirea Dobrogei cu Patria Mumă la Marea Unire", realizată prin parteneriatul a trei instituții: Colegiul Național "Mihai Eminescu" din Constanța, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța și Teatrul "Căluțul de mare". La acțiune, vor participa elevi ai Colegiului "Mihai Eminescu", care vor susține și un scurt moment artistic. Profesorul de istorie Mihai Paris va prezenta o prelegere legată de Centenarul Marii Uniri.

De asemenea, va fi proiectat un film-documentar dedicat Dobrogei, iar muzeograful dr. Delia Cornea și muzeograful dr. Lavinia Dumitrașcu vor prezenta lucrări pe tema "140 de ani de la alipirea Dobrogei la Patria Mumă". Tot în cadrul evenimentului, actorul Lică Gherghilescu va susține spectatorilor un scurt moment artistic.

Premieră cu iz burghez

Tot vineri, de la ora 18.30, la Teatrul pentru Copii și Tineret Constanța "Căluțul de mare", are loc premiera spectacolului "Căsătoria", comedie de N.V. Gogol, scrisă în 1833, regia artistică fiind semnată de Lică Gherghilescu, iar scenografia, de Constantin Mihai Ranin.

Spectacolul prezintă povestea lui Podkoliosin, funcționar de gradul al șaptelea în Rusia țaristă, un burlac trecut, cu aere de aristocrat, dar cu un comportament ezitant, îndărătnic și mai ales leneș, care consideră căsătoria o obligație: "Uite, dacă stai și chibzuiești așa, singur, în clipele de răgaz, vezi că tot trebuie să te căsătorești, la urma urmei. Ce să faci? Trăiești, trăiești și până la sfârșit ți se urăște. Iar intrăm în post și eu tot holtei am rămas!".

Scenele comice imaginate de Gogol, creionate cu multă dibăcie și umor vor face deliciul tinerilor spectatori, dar și al prietenilor și părinților lor, ce le vor cunoaște pe înțeleapta pețitoare Fiokla Ivanovna, pe Agafia Tihonovna "o bomboană de fată, albă ca laptele și rumenă ca un bujor", dar și pe mătușa ei, Arina Panteleimonovna, preocupată de măritișul nepoatei, precum și pe ceilalți pretendenți la mâna Agafiei, Jumârkin, Anucikin, Jevakin și Starikov, cât și pe năstrușnicul Kocikariov, ce fusese și el, la rândul lui, căsătorit tot de pețitoare.

Decorurile și costumele, extrem de minuțios lucrate, îi vor purta pe spectatori în atmosfera tradițională a burgheziei rusești din secolul XIX.

Actorii ce vor da viață personajelor spectacolului sunt: Daniel Minciună, Grațian Prisăcariu, Clara Ghiuvelechian, Arina Cojocaru, Emanuel Cristoiu, Tiberiu Roșu, Daniela Vlad, Andrei Stroescu, Ion Ciolan/Lică Gherghilescu și Claudia Zaharia.

Piesa este recomandată copiilor cu vârste peste 12 ani.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 10 Noiembrie 2018
Stire din Cultură-Educație : "Romeo și Julieta" vă invită la balet
Pagina a fost generata in 0.5309 secunde