Știați că... Astăzi este ziua internațională a celei mai importante invenții a omenirii

381
Știați că... Astăzi este ziua internațională a celei mai importante invenții a omenirii - internetofthingsiote152196906282-1635494090.jpg
La 29 octombrie este aniversată, din 2005, Ziua internaţională a internetului, considerată drept una dintre cele mai importante invenţii ale omenirii.

La nivel mondial, conform unei statistici realizate de www.statista.com existau circa 4,57 miliarde de utilizatori activi de internet, dintre care 4,17 miliarde sunt utilizatori unici de internet pe dispozitivele mobile.

Data aleasă celebrează efortul comun depus de cei care au contribuit la realizarea spaţiului virtual şi atrage atenţia asupra muncii celor din domeniul tehnologiei informaţionale pentru îmbunătăţirea serviciilor furnizate prin acest tip de conexiune, care a însemnat îmbunătăţirea serviciilor folosite de oameni în viaţa de zi cu zi.



Asociaţia Utilizatorilor de Internet a promovat celebrarea acestei zile. La scurt timp de la desfăşurarea summit-ului Societăţii Informaţionale, în noiembrie 2005, în Tunis, s-a avansat Organizaţiei Naţiunilor Unite propunerea de instituire la data de 29 octombrie a Zilei mondiale a societăţii informaţionale, care a devenit Ziua internetului, potrivit www.itu.int.

Prin celebrarea acestei zile se atrage atenţia asupra posibilităţilor oferite de noile tehnologii în domeniul digital.

La 29 octombrie 1969, într-un laborator al universităţii americane UCLA, absolventul Leonard Kleinrock i-a anunţat prin telefon pe Charley Kline şi Bill Duvall de la Universitatea Stanford că va trimite un mesaj prin intermediul unei reţele de internet, conform Agerpres. Era vorba despre proiectul intitulat ARPANET, o reţea finanţată de Departamentul American al Apărării care conecta patru terminale independente aflate la universităţile UCLA, Stanford, Utah şi California - Santa Barbara. Intenţia lui Kleinrock a fost de a trimite cuvântul ''login'', însă a reuşit să trimită doar literele ''l'' şi ''o''. Sub îndrumarea profesorului Leonard Kleinrock, Kline a reuşit să transmită, o oră mai târziu, cuvântul ''login''. S-a reuşit, astfel, prima comunicare între două terminale folosind internetul, potrivit www.theinternetday.com.

În 1989, ''world wide web'' a devenit funcţional, mulţumită reuşitelor cercetătorului britanic Tim Barners-Lee, care a realizat limbajul pentru realizarea paginilor de internet, denumit HTML - ''hypertext markup language'' şi protocolul de comunicaţie destinat transferului de informaţie criptată - HTTP - ''Hypertext transfer protocol''.

La 6 august 1991, proiectul World Wide Web a fost anunţat oficial, potrivit www.theinternetday.com.

Înainte de începutul anilor '90, internetul nu era atât de cunoscut, iar primele tranzacţii online au apărut douăzeci de ani mai târziu. Pentru început, reţeaua de internet era limitată la universităţi, agenţii guvernamentale şi anumite segmente ale comunităţii ştiinţifice.

Apariţia sistemului de operare Windows 95 a împins internetul în casele oamenilor cu ajutorul Internet Explorer, browser-ul care permitea acces la internet. La mijlocul anilor 2000, aproape jumătate din locuinţele din Statele Unite ale Americii aveau calculatoare personale.



În perioada 1996-2008, numărul site-urilor de internet a crescut foarte mult de la 100.000 la peste 162 de milioane, ca urmare a dotării instituţiilor de învăţământ cu binecunoscutele calculatoare personale şi cu jocuri video, dar în special datorită înţelegerii modului în care poate fi valorificat internetul pentru conectarea întregii lumi. Pe acest fond, au apărut primele programe de dezvoltare a site-urilor de internet, precum DreamWeaver.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.375 secunde