Campanie CUGET LIBER

STOP vizelor false de flotant! Va reuși Primăria Constanța să oprească transhumanța părinților spre alte școli?

12901
5

Articole de la același autor

Un nou asalt pe câmpul de „luptă” al înscrierilor la clasa pregătitoare în anul școlar 2025-2026 stă să înceapă. Se simte în aer determinarea părinților disperați să-și facă vize de flotant pentru școlile mult-lăudate, în ciuda faptului că vor depune dosarul la o școală și vor pleca cu copilul unde nici nu s-au gândit. Preocupat de acest subiect, ziarul „Cuget Liber” inițiază campania „STOP vizelor false de flotant!”. Astăzi prezentăm intențiile primarului Vergil Chițac și opinia inspectorului școlar general Sorin Mihai, urmând să aflăm păreri și de la Poliție, directori de școli și părinți.

De doi ani încoace, în municipiul Constanța se petrece un fenomen de-a dreptul îngrijorător. În ciuda faptului că părinții s-au putut convinge că dosarele depuse la o anume școală nu le garantează că al lor copil va sta în banca mult-dorită, ei insistă să ia vize de flotant, doar-doar își vor atinge țelul pentru care nu au pregetat de la nimic. Și astfel se ajunge la o redistribuire spre alte unități din oraș chiar și a acelor copii care văd curtea școlii din balconul casei lor.



Și pentru că de doi ani s-a ajuns la permutări de clase pregătitoare, Consiliul Local Constanța a votat hotărârea ca, de anul viitor, să se reconfigureze rețeaua școlară din municipiul reședință de județ, prin arondarea școlilor nr. 6, nr. 22 și nr. 10 la Școala 24, Liceul Pontica, respectiv Școala 30. Odată cu această arondare, școlile 6, 22 și 10 își pierd personalitatea juridică și devin structuri.



„Ține de mentalitate!”


Prezent la podcastul „Cuget Liber”, prof. Sorin Mihai, inspector școlar general, a declarat că pot fi convinși părinții să-și respecte circumscripția de domiciliu și să renunțe la vizele de flotant, pe fondul noilor arondări deja votate de consilierii locali. „Un demers cum este cel de acum, în care arătăm că și Școala 10 este de acum Școala 30, adică are un alt blazon. Și faptul că șansele copilului de a urma un parcurs în cadrul Școlii 30 sunt cu totul altele. Mixarea a două cancelarii va crea lucruri bune! Nu zic că neapărat va fi așa! Ține de mentalitate! Intervenim inclusiv pe zona aceasta mentalitară și arătăm că și Școala 10, chiar dacă este privită într-un anumit fel, acum, dacă este parte integrantă a Școlii 30, are și mai multe merite ca mod de a privi lucrurile. Până la urmă, trebuie să dai o șansă fiecăruia. Eu plec de la premisa că în fiecare unitate de învățământ – nu vorbesc despre cele de elită sau cele din municipiul Constanța, ci de toate – există cel puțin câte un învățător dedicat, dăruit, care poate să facă performanță”, a declarat „generalul” constănțean cu prilejul podcastului „Cuget Liber”.

Primarul a luat taurul de coarne

În urmă cu aproape jumătate de an, primarul Vergil Chițac i-a cerut şefului Poliţiei din Constanţa, Dumitru Bîltag, să facă verificări privind posibilele nereguli în legătură cu falsele vize de flotant. Întrebat joi, 6 martie, de ziarul „Cuget Liber” dacă a primit vreun raport în urma acestor verificări, edilul a declarat că șeful IPJ Constanța i-a transmis că dosarul se află la Parchet. „Trebuie să discut de pe acum și cu inspectorul școlar județean, pentru a vedea ce putem să facem, printr-un efort comun, conjugat, ca să-i anunțăm pe domnii directori că trebuie să primească părinții care locuiesc în circumscripții, cu domicilii stabile, și nu pe cei care au vize de flotant. Trebuie să vedem ce se poate face legal, pentru că așa nu mai putem lăsa lucrurile. Jumătate din aglomerația și ambuteiajele de dimineață și de la prânz sunt din cauza părinților care-și duc copiii cu mașina și îi iau de la școală. Într-un oraș deja sufocat de mașini, dacă adăugăm și mizeria asta, atunci ne ducem în cap. Dacă se vor lua niște măsuri dure, legale, din punctul meu de vedere îi sperie pe toți. Dacă cu vorba bună nu putem să facem nimic, atunci hai să-i speriem, pentru că asta este natura umană. Până nu plătește, nu înțelege să se conformeze!”, a conchis primarul Vergil Chițac.




xxx

Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării, părinții pot depune cerere pentru înscrierea la clasa pregătitoare a copilului care împlinește 6 ani până la 31 august 2025, inclusiv, în perioada 31 martie-6 mai, în cadrul primei etape. Joi, 6 martie, a fost afișat numărul de clase pregătitoare la sediul școlii și pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean.



Comentează știrea

Un profesor
7 martie

Sa ii spuna cineva primarului ca Ligia Deca, ministru al educatiei la vremea respectiva si colega sa de partid, a stabilit ca “prin domiciliu se intelege inclusiv resedinta”. Ca vorbeste dupa ureche nu mai mira pe nimeni…. dar Cuget liber ar trebui sa informeze corect

Mișu
7 martie

Nu se va rezolva problema, pentru că deja au început să facă mutație în loc de viza . Majoritatea aduceau copii la părinți.

Antiwc
7 martie

Cu viza de resedinta in urma careia amiralul a candidat la primarie ce facem? L a vazut cineva, zilnic, ca locuieste in Constanta? Circula el, zilnic, pe bicicleta in Constanta? Merge el, zilnic, cu transportul in comun, in Constanta? A vazut el cum a dereglat semaforizarea de la Casa de cultura? Cum se asteapta pe Caragiale de la Casa de cultura pa in dreptul la Penny, pt a se putea depasi intersectia de la, evident, Casa de cultura? Bravo primarului cu domiciliul REAL in Eforie dar cu viza de resedinta FICTIVA in Cta. I a reusit pana acum un singur program. Programul de IMOBILITATE URBANA. A blocat Constanta cam peste tot. Urmeaza Bratianu si gata, va fi mai rau ca in Bucuresti!

Constănțean
7 martie

Bravo! Bine punctat!Realitatea o vedem doar noi!?

Răspuns la:
Adăugat de : Antiwc, 7 martie
Cu viza de resedinta in urma careia amiralul a candidat la primarie ce facem? L a vazut cineva, zilnic, ca locuieste in Constanta? Circula el...
Același Marian
7 martie

1. Problema nu e de doi ani, e mult mai veche, dar de doi ani a devenit jenantă... 2. Este de neimaginat ce soluții superficiale se caută, citez: "Un demers cum este cel de acum, în care arătăm că și Școala 10 este de acum Școala 30, adică are un alt blazon. Și faptul că șansele copilului de a urma un parcurs în cadrul Școlii 30 sunt cu totul altele." Cu alte cuvinte, școala 30 este atât de aglomerată NUMAI din cauza copiilor aflați în circumscripția școlii 10. Nimic mai fals! Vin copii din tot orașul! Dar această viziune rezolvă motivația desființării unor școli. Problema e unde se va opri fenomenul. Să ne imaginăm ce s-ar putea întâmpla în viitor: rămân două școli cu "blazon" în oraș, toate celelalte cedează spațiile și devin structuri, fiecare din cele două școli cu un efectiv de 8-10 000 de elevi, poate mai mult, împărțiți în vreo 20-25 de locații. Ușor de administrat, nu? Știți ce efectiv are cea mai mare școală din Istanbul? Puțin peste 2000 de elevi. Dar ce populație are Istanbulul?!?

Pagina a fost generata in 0.4853 secunde