Studiul „Stalin și poporul rus... Democrație și dictatură în România contemporană“, lansat de Academia Română

189
Studiul „Stalin și poporul rus... Democrație și dictatură în România contemporană“, lansat de Academia Română - clipboard01-1648465626.jpg
Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române în parteneriat cu Biblioteca Academiei Române organizează marți, 29 martie 2022, lansarea volumului „Stalin și poporul rus... Democrație și dictatură în România contemporană“, rezultat al cercetărilor istoricului Gheorghe Onișoru. Manifestarea se va desfășura în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu“ din Calea Victoriei 125, începând cu ora 12.

Evenimentul va fi prezentat de acad. Victor Spinei, vicepreședinte al Academiei Române și președinte al Secției de științe istorice și arheologie, și de acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române și președinte al Secției de arte, arhitectură și audiovizual.

Vor lua cuvântul prof. ing. Nicolae Noica, directorul general al Bibliotecii Academiei Române, prof. univ. Gheorghe Onișoru, autorul volumului, dr. Vasile Buga, coordonator al Centrului de Studii Ruse şi Sovietice „Acad. Florin Constantiniu“ din cadrul Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului, și cercetătorii dr. Florian Banu, dr. Constantin Buchet, dr. Dan Cătănuș, dr. Florin-Răzvan Mihai.

Studiul „Stalin și poporul rus... Democrație și dictatură în România contemporană“, recent apărut în două volume la Editura Corint, analizează procesul de trecere a societății românești de la un sistem democratic pluripartid, care a consolidat România după Marea Unire, la guvernările autoritare de la finalul perioadei interbelice și la instalarea regimului comunist, după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial.

Examinând contextul istoric european și descriind acțiunile forțelor politice interne și relațiile dintre acestea, prof. Gheorghe Onișoru arată că instaurarea regimului comunist în România a urmat un model sovietic, individualizat de particularitățile istoriei românești de la începutul secolului XX și de efectele frământărilor politice postbelice. Dinamica politică și schimbările profunde ale societății românești trebuie analizate din perspective multiple, oferite de cercetarea surselor de arhivă, de literatura memorialistică și de articolele din presa vremii.

Istoricul Gheorghe Onișoru este profesor al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava și cercetător la Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române. Specialist în istorie românească contemporană și în relații internaționale, este autor a numeroase studii despre represiune în România comunistă, mișcarea de rezistență, istoria partidelor politice românești, organizarea regimurilor politice totalitare. A fost primul președinte al Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (2000–2006).

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8914 secunde