Suedezul Peter Handberg, distins cu premiul "Marin Sorescu"

257

Articole recomandate

Premiul "Marin Sorescu" pe anul 2009 a fost decernat joi scriitorului și traducătorului suedez Peter Handberg, în cadrul unei ceremonii organizate la Târgul de Carte Bok & Bibliotek de la Göteborg.
Premiul i-a fost acordat lui Peter Handberg pentru o operă în care "propriile nuvele, reportaje și eseuri coexistă în mod inedit, dar firesc, cu activitatea intensă de traducător", potrivit motivației juriului, relevă un comunicat al Institutului Cultural Român de la Stockholm.
Peter Handberg are un stil profund personal, caracterizat de rigoare și reflecție. De la debutul din 1988, Handberg a construit cu o consecvență obstinată o operă în care explorarea istoriei recente a Europei pornește, pe de o parte, de la experiența personală - pe de altă parte de la cunoașterea profundă atât a fenomenelor politice și literare, cât și a consecințelor pe care le au acestea asupra omului contemporan.
Peter Handberg s-a născut în 1956 și a debutat în 1988 cu volumul de povestiri "Fran slutna rum - berättelser fran Berlin" ("Spații închise - povestiri din Berlin").
Handberg este cunoscut în Suedia ca expert în Europa Centrală și de Est, despre care a publicat mai multe cărți de reportaje și eseuri. Ca traducător, s-a concentrat mai ales asupra textelor filosofice, printre scriitorii pe care i-a tradus sau chiar introdus în suedeză numă-rându-se G. C. Lichtenberg, Robert Musil, Friedrich Nietzsche, Merit Oppenheim, Andrei Pleșu, Henry David Thoreau, Paul Virilio și Robert Walser. În această toamnă, i-a apărut în suedeză volumul "Släpp ingen levande förbi" ("Pe-aici nu se trece viu"), despre Zidul Berlinului.
Premiul Marin Sorescu a fost instituit în 2007 de către Institutul Cultural Român de la Stockholm și se acordă anual unui scriitor sau artist plastic suedez care desființează granițe și creează locuri de întâlnire, care prin opera sa face posibilă comunicarea între diferite forme de expresie culturală. Laureații din anii precedenți au fost Steve Sem-Sandberg și Nina Burton.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5381 secunde