Academicianul Dan Berindei:

"Sunt aici pentru că iubesc tătarii"

554
Cea de-a doua ediție a Sesiunii internaționale de comunicări "Moștenirea istorică a tătarilor" a debutat ieri la Biblioteca Județeană "I.N. Roman", în prezența unui public foarte numeros și cu un prezidiu cu greutate în lumea științifică din România și din străinătate.
Lucrările au fost deschise de gazda evenimentului, directorul Bibliotecii "I.N. Roman", Liliana Lazia, care a salutat organizarea unei astfel de manifestări la Constanța. Ineditul manifestării constă în primul rând în standardul științific ridicat impus de participarea unor renumiți oameni de știință din mai multe țări.
Așa cum a precizat și președintele comitetului de organizare, prof. univ. dr. Tasin Gemil, ceea ce dă unicitate acestei manifestări în spațiul științific românesc actual este înscrierea într-un curent novator, promovat de cercetători americani, cu privire la istoria tătarilor de pretutindeni. Scopul este acela de a reevalua istoria tătarilor și, așa cum a menționat prof. univ. dr. Tasin Gemil, de a scrie adevărata istorie a tătarilor. "Adevărul istoric nu poate fi mai rău decât imaginea creată, de-a lungul timpului, de către toți cei care au făcut din tătari țapi ispășitori pentru nereușitele lor", a declarat Tasin Gemil, care a precizat că istoria de până acum a tătarilor s-a bazat pe niște clișee deformate de sute de ani.
În acest context, oamenii de știință prezenți la Constanța până vineri vor începe să scrie o altă istorie a tătarilor, aducând cu ei documente rare și informații prețioase.
Printre cei care și-au mai manifestat ieri susținerea față de inițiativa organizării unui astfel de eveniment s-au numărat deopotrivă oaspeții din străinătate, dar și academicianul Dan Berindei, care și-a început discursul printr-o dezvăluire de suflet, "sunt aici pentru că-i iubesc pe tătari", consulul Turciei la Constanța, Füsun Aramaz, deputatul UDTTMR Aledin Amet, șeful Cultului Musulman din România, muftiul Muurat Iusuf, subpre-fectul Aidun Curt - Mola, care, de altfel, a fost și singurul reprezentant al autorităților locale la eveniment, prof. univ. dr. Cătălin Felezeu, din partea Universității "Babeș Bolyai" din Cluj Napoca. De altfel, universitatea din Cluj Napoca a manifestat o deschidere extraordinară către spațiul turcic, rectorul Andrei Marga încuviințând și sprijinind totodată deschiderea Institutului de Turcologie și Studii Central Asiatice, condus de prof. univ. dr. Tasin Gemil, institut care funcționează de un an, cu rezultate notabile.
Lucrările sesiunii continuă astăzi și mâine la Hotel Malibu, urmând ca vineri, participanții să viziteze obiective culturale și istorice din Dobrogea, specifice comunității tătare.
Organizatorii evenimentului sunt Uniunea Democrată a Tătarilor Turco - Musulmani din România și Institutul de Turcologie și Studii Central Asiatice de la Universitatea "Babeș Bolyai" din Cluj Napoca.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 07 Octombrie 2010
Stire din Cultură-Educație : Spectacolele zilei de azi
Pagina a fost generata in 1.4974 secunde