Maestrul Radu Beligan, din nou pe scena Casei de Cultură

"Sunt un egoist rafinat și devotat!"

408
Luni seară, pentru a cincea oară, maestrul Radu Beligan a venit pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor pentru a oferi spectatorilor constănțeni două ore de bună dispoziție. 

La cei 95 de ani ai săi, Radu Beligan îl întruchipează pe "Egoistul"... Radu Beligan. Chiar și pe site-ul Teatrului Național București, piesa este caracterizată ca fiind "autobiografică, o viziune lucidă, puțin cinică, despre viață și moarte, despre iubire și căsnicie, despre părinți și copii, despre sănătate și boală, despre prietenie, egoism și generozitate. Și despre teatru și dramele lui contemporane. Un umor exploziv, o replică strălucitoare și o eleganță verbală rar întâlnită. Egoistul, un spectacol în care Jean Anouilh se pare că și-a ascuns biografia sub chipul maestrului Radu Beligan". 

Calm, flegmatic, filozofic, lucid ori introspectiv, personajul principal, egoistul Leon, cunoscut scriitor dramatic în urbea sa, asistă la dezmățul fiicelor, la eșecul fiului, la presiunile prietenului, la repro-șurile amantei, la resentimentele fostei soții, toți fiindu-i alături doar de dragul averii sale. 

Aflat la o venerabilă vârstă, impresionant pentru înverșunarea cu care își dorește încă să mai joace, Radu Beligan reprezintă efigia unei generații adulate de actori care au făcut istoria teatrului și cinematografiei românești. I-au fost alături, la propriu, Simona Bondoc, Damian Crâșmaru, Tomi Cristin, Sanda Toma, Mihai Niculescu, Lamia Beligan, Medeea Marinescu, Cesonia Postelnicu, Silviu Biriș. 

Dacă în 2012 nu a putut veni din motive evidente de sănătate, în 2011 a făcut sala la fel de plină ca și luni, 25 februarie. Nu este deloc surprinzătoare apetența spectatorilor constănțeni pentru bucuria de a-l vedea și revedea pe Maestru…

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4802 secunde