Tapiserii ale artiștilor români, expuse la Muzeul de Artă

1448
Tapiserii ale artiștilor români, expuse la Muzeul de Artă - bc6a370435552949bcf7927a391bac45.jpg
La Muzeul de Artă Constanța s-a deschis o interesantă expoziție, cuprinzând lucrări de tapiserie, imprimerie, instalații și obiecte, grupată sub titlul "Bărbați în arta textilă românească".
Vizitatorii pot admira lucrări realizate de Daniel Bălănescu, Traian Șt. Boicescu, Ion Deac Bistrița, Vasile Dobre, Gheorghe Gogescu (de asemenea curatorul expoziției), Vintilă Mihăescu, Alexandru Dan Liviu Roșeanu și Nicolae Zîmbroianu.
O artă extrem de laborioasă, care necesită, pe lângă efort, foarte mult timp, tapiseria este practicată pe arii restrânse nu doar în România, ci și în lume. Este, de asemenea, o artă costisitoare, puțini oameni practicând încă această meserie grea.
Expozanții de la Muzeul de Artă reușesc, însă, să reproiecteze tapiseria românească în prezent și să o readucă în rândul artelor contemporane: "Este efortul unei generații, care a înregistrat revirimentul tapiseriei românești, după perioada medievală și după foarte îndelungata sa absență. Expozanții reprezintă acest efort de aducere a tapiseriei printre artele majore și printre elementele și tendințele artei contemporane", a spus dr. Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă.
Tapiseria s-a născut în perioada medievală, pe lângă rolul decorativ având și scopul de a ține pereții caselor calzi. Din perioada medievală provin cele mai frumoase tapiserii, exemple în acest sens fiind "Dama cu licornul", care se află la Muzeul Cluny din Paris, o suită de obiecte textile impregnată de simboluri medievale. De asemenea, în secolul trecut, artistul francez Jean Lourçat a readus, prin geniul său, tapiseria la strălucirea ei de odinioară.
"Artiștii fac tapiseriile pe cheltuiala lor, fără a avea șansa de a le vinde, dar le fac pentru expoziții și pentru a demonstra frumusețea acestei arte", precizează dr. Doina Păuleanu.
Expoziția este deschisă timp de trei săptămâni.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2632 secunde