Teatrul "Căluțul de mare" caută actori. "Este nevoie de oameni, care să vină în urma noastră"

244
Teatrul

Articole de la același autor

Teatrul de Copii și Tineret "Căluțul de mare" din Constanța își primește spectatorii într-un spațiu mult mai prietenos și atractiv, sediul în care se desfășoară reprezentațiile fiind renovat în această vară, cu bani de la Consiliul Județean Constanța. 


Potrivit directorului artistic al instituției, Tiberiu Roșu, aceste renovări sunt binevenite și speră ca pe viitor să își încânte publicul cu tot mai multe piese de excepție. În plus, în funcție de buget, anul viitor echipa de actori va mai scoate 3-4 premiere noi, care se vor adăuga repertoriului actual. 


Deși sala de spectacole are doar 275 de locuri, reprezentanții teatrului susțin că aceasta este suficientă. "Sala este potrivită pentru ceea ce facem noi aici, pentru că, dacă am avea una mai mare ar fi un vacarm în sală. Totuși, ne dorim să ne extindem pe partea de spectacole  pentru tineret, am vrea ca măcar o lună să avem și așa ceva. Tinerii vin la teatru, dar nu într-un număr foarte mare. Nu îi poți aduce cu forța, iar această educație, să vină la teatru se face în timp! De asemenea, pentru a juca mai mult, este nevoie de actori. Din păcate, nu suntem decât zece și apelăm mereu la colaboratori. Înregistrăm un deficit de personal, dar dacă am mai primi patru actori, am reuși să facem ce ne-am propus. Este nevoie de oameni noi, care să vină în urma noastră", a declarat pentru "Cuget Liber", directorul.  


Până când se va mări echipa, actorii pun în scenă piesele din repertoriu, dar și altele noi. Spre exemplu, de săptămâna trecută a fost reluat și spectacolul "Prinț și cerșetor", realizat după o adaptare după romanul omonim scris de Mark Twain. 
Regia și scenariul spectacolului sunt realizate de Cristian Mitescu, cunoscutul regizor de teatru de animație, actor și scenarist, iar talentata scenografă constănțeană Eugenia Tărășescu-Jianu semnează scenografia piesei. Muzica spectacolului îi aparține compozitorului Dan Bălan, iar coregrafia a fost realizată de Mihaela Lintzmaier.


Din distribuție fac parte: Teodor Robert Dobre, Gabriel Sandu, Daniel Minciună, Clara Ghiuvelechian, Grațian Prisacariu, Tiberiu Roșu, Rovena Paraschivoi, Ion Ciolan, Andrei Stroescu.


Spectacolul "Prinț și cerșetor", reluat după șase ani


"Visul unui cerșetor devenit realitate, asta ar fi pe scurt povestea. În spectacolul nostru, ne jucăm cu acest personaj și întoarcem un regat cu susul în jos. Un copil de cerșetor ajunge să fie rege dintr-o joacă. Jocurile, atunci când nu sunt controlate, pot fi periculoase. Poți ajunge rege indiferent de condiția socială, cerșetorului nostru i-au fost de folos lucrurile învățate, nu hainele pe care le purta sau familia în care s-a născut", au precizat reprezentanții instituției de cultură. Precizăm că "Prinț și cerșetor" este un musical de excepție pentru copiii cu vârsta de peste cinci ani.


Regizorul Cristian Mitescu a precizat că "Prinț și cerșetor" este un proiect pe care el l-a mai pus în scenă în urmă cu șase ani, doar că la acel moment personajele principale au fost doi gemeni. "Este o piesă de actualitate, iar de data aceasta, rolurile vor fi interpretate de doi tineri, un licean și un proaspăt absolvent de facultate, care nu sunt frați, dar seamănă foarte bine. Mi-am zis că este păcat de spectacol să nu-l refac, într-o altă formulă. Este un spectacol muzical, în care vorbim despre sărăcie, bogăție, dragoste, ură, despre cultură și incultură. Practic, este viața unui copil sărman, cerșetor, pentru că trebuie să ne gândim că, în fiecare minut, pe această planetă câte un copil moare de foame, deci ridicăm o problemă delicată. În concluzie, se râde, se plânge, este un spectacol cu dublu final, pentru că spectacolul se adresează atât copiilor, cât și părinților, iar fiecare înțelege altceva la sfârșit", a completat el. 


Întrebat care este reacția copiilor în momentul în care pășesc într-o sală de teatru, regizorul ne-a declarat că, la fiecare montare, copiii sunt tot mai schimbați și au alt mod de a percepe informația, mult mai rapid, tocmai de aceea și jocul actorilor va fi la fel. 


"Copiii din ziua de azi asimilează informația mult mai repede și noi trebuie să ne repliem după ei. Așa că, am refăcut toată schema de lumini, cu lumini inteligente. Apoi, am schimbat și coregrafiile, cu unele mult mai alerte", a explicat Mitescu. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 16 Noiembrie 2019
Stire din Cultură-Educație : "Degețica"- două reprezentații în weekend
Pagina a fost generata in 0.5005 secunde