Teatrul de Vară din Mamaia, la un pas de a fi reabilitat

1381
Teatrul de Vară din Mamaia, la un pas de a fi reabilitat - fotofondteatruldevaramamaia2-1581528359.jpg

Articole de la același autor

A fost uitat ani de zile, a ajuns pe lista demolărilor, apoi i s-a mai dat o șansă. Teatrul de Vară din Mamaia, sau Palatul festivalurilor, ar putea intra în lucrări de reabilitare încă din această vară.

Consiliul Județean Constanța s-a angajat să redea constănțenilor și turiștilor unul dintre simbolurile litoralului: Teatrul de Vară din Mamaia. Stabilimentul din zona Perla va fi refăcut complet și sunt speranțe că proiectul nu se va mai împotmoli.

După ce au tot căutat soluții pentru a obține banii necesari pentru reabilitare de la Compania Națională de Investiții sau din fonduri europene, Consiliul Județean Constanța nu a mai avut încotro și, pentru a respecta ce a promis a pus la bătaie fondurile din bugetul județean pentru a putea reface teatrul. Valoarea totală a proiectului depășește patru milioane de lei.

Vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, Claudiu Palaz, a anunțat că procedurile privind demararea renovării au avansat și, în prezent, sunt analizate ofertele depuse pentru realizarea lucrărilor. "S-a ajuns în stadiul de analiză a ofertelor și în perioada următoare va fi desemnat câștigătorul licitației, după care pot începe lucrările", a explicat Claudiu Palaz.

Din totalul celor peste patru milioane de lei necesari pentru renovarea teatrului, o parte semnificativă o reprezintă cheltuielile pentru proiectare și asistență tehnică din partea proiectantului. Este vorba despre servicii de proiectare - 95.000 lei fără TVA, servicii de asistență tehnică din partea proiectantului – 7.270 lei fără TVA, cheltuieli pentru asigurarea utilităților necesare obiectivului de investiții 142.000 lei fără TVA. Restul fondurilor vor fi distribuite pentru cheltuieli în vederea realizării investiției de bază.

Grădină de vară, fără copertină


Potrivit proiectului, teatrul va fi renovat complet. Însă, nu va avea și copertină, deoarece realizarea acesteia ar fi dublat costurile. Inițial, președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu a spus că încearcă să facă rost de suma de 10 milioane de lei, astfel încât proiectul de reabilitare să includă și montarea unei copertine. Însă, cum fondurile promise nu au mai venit, autoritățile județene au fost nevoite să renunțe la realizarea unui sistem care să acopere sala și scena în caz de intemperii.

"Nu poți face un teatru pentru o lună sau două de zile. Dacă vine o ploaie în timpul unui concert, în timpul unui spectacol, ce facem, stăm toți cu umbrele? Încercăm să găsim un proiect care să aibă și copertină și stabilimentul făcut", declara președintele Consiliului Județean Constanța, în luna iulie a anului trecut. Totuși, problema copertinei va fi rezolvată ulterior, cel mai probabil după finalizarea lucrărilor de reabilitare.

Aceasta este a doua încercare de a reface Teatrul de Vară din Mamaia. În toamna anului 2016, tot Consiliul Județean anunța că urma să depună, în cadrul POR 2014 – 2020, proiectul "Complexul de agrement Teatrul de Vară Mamaia", pentru care urma să primească 4,5 milioane de euro din fonduri europene. Se dorea atunci să se dea o nouă față întregului complex, inclusiv cu galeriile de artă din imediata vecinătate a teatrului. Astfel, urma să fie refăcute aleile din perimetrul exterior al clădirii, să fie amenajate grădini suspendate pe terasa de jur-împrejurul teatrului și de la intrarea în Complexul Perla, amenajarea de locuri de joacă, a unei zone de loisir, cu spații tip grădină, precum și a unei zone de circuit velo și agrement.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6818 secunde