"Toți luați 10!". Subiecte accesibile la proba la limba română de la Evaluarea Națională

2195
1

Articole de la același autor

Evaluarea Națională a debutat, ieri, cu proba scrisă la limba și literatura română. 5.149 de absolvenți de clasa a VIII-a din județul Constanța au participat la examen, iar 62 au absentat din diferite motive. 


Emoțiile au atins apogeul la primele ore ale dimineții, chiar înainte de se primi subiectele. Dacă în săli cei mai mulți candidați au respirat ușurați când au văzut cerințele, părinții s-au mai perpelit încă mai bine de o oră, până s-a aflat că la literatură le-a picat genul liric și că la gramatică subiectele au fost accesibile. 


"Bine că nu le-a dat pastelul sau balada, că atâta ne-am chinuit cu acelea. La genul liric este mai simplu", spuneau mămicile, în curtea Școlii nr. 24 "Ion Jalea" din Constanța. 


Când a ieșit primul elev, puțin după o oră de examen, toți au sărit pe el să afle dacă a fost greu. 


"A fost mai ușor ca la simulare. Genul liric a fost simplu și o întâmplare de la o întrecere sportivă. Simplu de tot. Poate dacă îmi scade undeva o să iau 9,50", spunea elevul sigur pe el. 


Aceeași bucurie am găsit-o și în față la Liceul "Ovidius", unde părinții au avut ceva mai mult de așteptat, majoritatea elevilor ieșind la încheierea celor două ore de examen. 


"Genul liric, mamă, îți dai seama? Genul liric. A fost super ușor. Am scris tot!", strigau candidații când dădeau cu ochii de părinții lor. Se îmbrățișau cu colegii, se strângeau în brațe fericiți că au scăpat. 


"Ai scris despre melancolie, ai dat exemple, ce întâmplare ai povestit, ai avut grijă la exprimare?", răsunau nerăbdătoare întrebările părinților. Chiar și micile capcane de la gramatică se pare că nu i-au pus în dificultate pe candidați. "Luați 10 toți!", striga o mămică entuziasmată, în fața Liceului "Ovidius". 


Subiecte generoase 


Profesorii de specialitate consideră, la rândul lor, că subiectele au fost generoase și accesibile, însă au existat și puncte care ar putea să-i pună în dificultate pe unii dintre candidați, mai ales dacă aceștia tratează subiectul superficial, considerând că este foarte ușor. 


Lucrările vor fi corectate, în zilele următoare, de către doi profesori evaluatori care lucrează în săli separate. Profesorii sunt selectați din alte unități școlare decât cele din care provin elevii arondați la centrul respectiv. 


Mâine este examenul la matematică 


"Evaluarea Națională este pentru absolvenții clasei a VIII-a prima etapă decizională în pregătirea unui parcurs vocațional asumat responsabil. Dorim ca elevii noștri și părinții acestora să privească această evaluare ca un test de maturitate, prin care să le fie confirmate așteptările și încrederea în propria formare", a declarat inspectorul școlar general adjunct prof. Alina Diana Codreanu, președintele Comisiei Județene pentru organizarea și desfășurarea Evaluării Naționale. 


Conform calendarului Evaluării Naționale 2017, mâine este programată proba la matematică și joi cea la limba maternă. Primele rezultate vor fi afișate luni, 26 iunie, până în ora 16. Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, între orele 16 și 20. Pe 27, 28 și 29 iunie vor fi reevaluate lucrările contestate, iar pe 30 iunie se vor afișa rezultatele finale.


Comentează știrea

marcu
1 iulie 2017
note

nu a fost chiar asa. nu acestea sunt singurele scoli care obtin rezultate deosebite exista un adevar: sunt cele mai apropiate de sediul cuget liber. sa nu uitam de scolile din medgidia, scoala3, scoala8 s.a.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5059 secunde