Tradiția sfinților din făină merge mai departe

592
Tradiția sfinților din făină merge mai departe - ff3abdde2e9be932c2940d11e1d7998d.jpg
Zeci de elevi, însoțiți de profesorii lor, și-au etalat creațiile culinare ieri, în holul Palatului Copiilor, cu ocazia prăznuirii celor 40 de mucenici. Astfel, mucenici tradiționali, dar și plăcinte cu mere, dovleac și prăjituri preparate de profesori, elevi și părinți au putut fi gustați și achiziționați de cei care au participat la evenimentul intitulat "9 martie. Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia". Acțiunea a făcut parte din proiectul "Comori de vatră strămoșească", desfășurat de Palatul Copiilor Constanța, unul dintre coordonatori fiind prof. Gabriela Barbu.
Dinamismul și entuziasmul debordant care îi însoțesc pe cei mici la fiecare manifestare de acest gen i-a determinat pe vizitatori să cumpere tradiționalele și gustoasele produse, sută la sută ecologice, așa cum au ținut să sublinieze pe etichete unii dintre expozanți. Inițial, în programul evenimentului erau cuprinse mai multe acțiuni, precum aducerea unor cuptoare pentru a coace mucenici în fața participanților, dar, din păcate, acest lucru nu s-a putut realiza din cauza vremii nefavorabile. Tot vremea i-a pus în dezavantaj și pe expozanții din cadrul școlilor din județul Constanța, care nu au mai putut ajunge la manifestare.
I-am putut vedea însă pe elevii constănțeni care duc mai departe tradiția românească a zilei de 9 martie, alături de profesorii lor, provenind de la Școala cu clasele I-VIII "Ion Jalea", Școala Generală nr. 37, Școala cu clasele I-VIII "Dr. Constantin Angelescu", Școala cu clasele I-VIII "Aurel Vlaicu", Liceul cu Program Sportiv "Nicolae Rotaru", Școala nr. 6 "Nicolae Titulescu", Școala cu clasele I-VIII "Nicolae Tonitza", Școala cu clasele I-VIII nr. 23 "Constantin Brâncoveanu" și Școala "Mihail Koiciu". Bucatele lor au fost binecuvântate de preotul Mircea Cristian Pricop, de la Biserica "Nașterea Sf. Ioan Botezătorul", care, în deschiderea evenimentului, le-a vorbit copiilor de tradiția celor 40 de martiri-mucenici de la Sevastia, omorâți pentru refuzul de a renunța la credința în Hristos. Totodată, părintele Pricop a subliniat respectul cuvenit strămoșilor care, în ziua de 9 martie, se îmbrăcau în haine de sărbătoare și foloseau plugul pentru prima dată în an: "Și voi ați venit azi în haine de sărbătoare. Această cămașă albă vine de la străbunii noștri, este haina pe care au purtat-o când au primit credință creștină, și de care nu s-au dezlipit niciodată. Au purtat-o și la zile bune, și la zile rele, și la munca pământului, care, pentru ei, era o sărbătoare".
Românii au sărbătorit ieri și cea mai importantă zi a grâului și a pâinii, reprezentative pentru cultura tradițională autohtonă, existând numeroase semnificații creștine în jurul lor. În acest sens, o credință românească spune că se poate vedea chipul lui Hristos pe bobul de grâu, cu condiția să îl privești cu mare atenție.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.1846 secunde