Tradițiile marinărești reînviate la Colegiul de Marină

367
Instituție de prestigiu național, Colegiul Tehnic de Marină "Alexandru Ioan Cuza" din Constanța, la inițiativa profesorului ing. Irina Pavel, a reluat parteneriatul cu Liga Navală Română filiala Constanța, înființându-se, cu această ocazie, subfiliala "Eugeniu Botez" a acesteia.


În cadrul acestei filiale, după cum ne informează prof. Dumitra Cazacu, consilier de imagine, se desfășoară activități legate de meseria de marinar și anume: cerc de matelotaj, cerc de navomodele, cerc de istorie navală, lecții vizită în port, la Academia Navală "Mircea cel Bătrân", la Școala de Maiștri Militari de Marină "Viceami-ral Ion Murgescu" .

Spre exemplu, Cercul de istorie navală se desfășoară bilunar, iar activitățile sunt susținute de amiralul (r) Ilie Ștefan și comandorul (r) Eugen Popescu, pasionați de istorie.

Cercul de navomodele este la început de drum și este condus cu pasiune, răbdare și dăruire de către Mircea Cristian și Ion Ionescu, antrenori la Clubul Sportiv "Marina" de la Aca-demia Navală "Mircea cel Bătrân".

Mircea Cristian, comandant de cursă lungă, navomodelist cu expe-riență, descrie activitatea cercului de navomodele astfel: "Din anul 2012, în cadrul Clubului Sportiv «Marina» s-a redeschis secția de navomodele. Această secție are ca membrii ofițeri și maiștri din Marina Militară (activi și în retragere), personal civil, elevi de la Colegiul de Marină «Alexandru Ioan Cuza» și Scoala nr. 17 «Ion Murges-cu». Activitățile se desfășoară atât în cadrul clubului din Academia Navală, cât și la Colegiul de Marină".

De asemenea, directorul Colegiului, prof. Iuliana Negreț, declara: "Suntem conștienți de faptul că dincolo de noțiunile asimilate la orele de teorie, de abilitățile formate în timpul orelor de instruire practică, elevii au nevoie de modele umane, de profesioniști care să le împărtășească din experien-ța lor. Adolescenții, care vin la liceul nostru și vor să se specializeze în domenii legate de marină, au parte de experiențe și tradiții marinărești, sub îndrumarea unor oameni pricepuți și inimoși, care vor și pot să sădească în sufletele și în conștiința elevilor semințe roditoare, ce vor forma viitorii oameni ai mării". 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2623 secunde