Un director cu Definitivat și cinci ani vechime îl va evalua pe colegul cu doctorat sau gradul I

11859
Un director cu Definitivat și cinci ani vechime îl va evalua pe colegul cu doctorat sau gradul I - fondconcursdirectori-1622224184.jpg
O nouă modificare a Legii Educației Naționale nr. 1/2011 a fost adusă de Guvernul României în ședința de joi, 27 mai, printr-o Ordonanță de Urgență privitoarea la concursurile pentru ocuparea funcțiilor de conducere la nivelul sistemului național de învățământ preuniversitar, fix la 60 de zile de la anunțata probă scrisă, eliminatorie, de pe 27 iulie pentru concursul de directori.

„Subiectele (pentru proba scrisă de pe 27 iulie – n.r.) vor fi concepute de către experți în științele educației. Nu știu nici eu ce conțin și nici n-o să le cunosc până cu o jumătate de oră înainte de debutul examenului. Și dacă nu o să le știu eu, nu o să le știe nimeni. Metodologia va fi publicată, vor fi întrebări scurte cu răspunsuri scurte. Pentru asigurarea relevanței, în niciun caz nu ne propunem să verificăm în ce măsură candidații cunosc fiecare articol cu semnele de punctuație aferente dintr-o lege. Vor fi întrebări logice, vor fi întrebări legate de realitățile din sistemul de educație alături de întrebări care vor verifica abilitățile cognitive ale candidaților”, declara ministrul Sorin Cîmpeanu în urmă cu câteva zile.

Teoretic, cu 30 de zile înainte de probă va trebui afișat calendarul de desfășurare, dar și posturile scoase la concurs de inspectoratele școlare.

Mai înainte însă de 27 iunie, trebuie supusă dezbaterii publice metodologia de concurs.

Pentru că în luna august marea majoritate a cadrelor didactice sunt în concediu, proba de interviu a fost anunțată în intervalul septembrie-octombrie 2021.

Componența comisiilor de interviu, agreate ipotetic de același ministru ar fi: „două cadre didactice din interiorul școlii în care candidatul dorește să fie director, alese probabil prin vot secret de către cadrele didactice titulare din acea școală, la care se adaugă un reprezentant al inspectoratului școlar județean pentru că, în conformitate cu legea, inspectoratele școlare județene organizează aceste concursuri pentru ocuparea postului de director. Pentru că avem o relație complexă, insuficient clarificată între Ministerul Educației, inspectorate, autorități locale și școli vom avea și al patrulea reprezentant, cel al autorităților locale”.

Se vorbește de criterii de performanță?

Ministerul Educației a inițiat ordonanța de urgență prin care se realizează extinderea bazei de selecție și introducerea unor criterii de performanță în susținerea concursului pentru ocuparea funcțiilor de director, director adjunct în unitățile de învățământ preuniversitar și funcțiilor de conducere, îndrumare și control în inspectoratele școlare și casele corpului didactic.

Astfel, cadrul legal nu va mai fi limitat în materie de îndeplinire a condițiilor de înscriere la concurs doar de către cadrele didactice titulare care au calitatea de expert în management educațional. Prin urmare, se vor putea prezenta:

✓ la concursul pentru ocuparea funcției de director/director adjunct în unitățile de învățământ preuniversitar și cadre didactice titulare care nu au calitatea de experți în management educațional, dar care au diplomă de licență sau atestat de echivalare în condițiile 149 alin. (3), au promovat examenul de definitivat și au cel puțin cinci ani vechime în învățământ.

✓ la concursul pentru ocuparea funcțiilor de îndrumare și de control din inspectoratele școlare și cadrele didactice titulare care nu au calitatea de expert în management educațional, dar care au diplomă de licență și gradul didactic I sau II.

✓ la concursul pentru ocuparea funcțiilor de conducere din inspectoratele școlare şi de director al casei corpului didactic și cadrele didactice titulare care nu au calitatea de expert în management educațional, dar care au diplomă de licență și titlul de doctor sau gradul didactic I.

Așadar, profesorii trebuie fie să facă parte din acest Corp al Experților, fie să fie titulari cu Definitivatul luat și cu cel puțin 5 ani vechime pentru a putea deveni director de școală și a putea să-și evalueze colegii cu doctorat sau gradul I.

Profesorii care vor să participe la concursul pentru ocuparea posturilor de inspectori generali și directori de Case ale Corpului Didactic (CCD) trebuie să fie membri CNEME sau să fie titulari și să aibă gradul I sau doctorat, a precizat Cîmpeanu.

Promovarea candidaților înscriși la concursurile pentru ocuparea funcțiilor de director/director adjunct în unitățile de învățământ preuniversitar, director al casei corpului didactic, precum și pentru ocuparea funcțiilor de conducere, îndrumare şi de control din inspectoratele școlare se poate face doar în condițiile în care aceștia au obținut minimum nota 7 (șapte) atât la proba scrisă, cât și la proba de interviu.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5173 secunde