Cum susține IŞJ Constanța șansa absolvenților de școală profesională la continuarea studiilor

2144
Pentru absolvenții de gimnaziu din mediul rural, cu precădere, admiterea în învățământul liceal la zi nu mai constituie șansa la un viitor sigur pe piața muncii, motiv pentru care mulți aleg sau sunt îndrumați să aleagă școala profesională. Cu promisiunea finalizării studiilor, după cei trei ani de profesională, în învățământul liceal la seral.

De altfel, aceasta constituie și premisa de la care pleacă toate cadrele didactice implicate în promovarea școlii profesionale, reușind astfel să convingă atât elevii, cât și părinții că o meserie chiar este „brățară de aur”, și nu un Bacalaureat ratat sau, în cel mai bun caz, o diplomă de licență neacoperită în oferta de muncă.

Ca o dovadă a importanței pe care Ministerul Educației o acordă școlii profesionale, în Planul de redresare și reziliență un capitol aparte de investiții este dedicat susținerii învățământului profesional, mai ales a celui dual și a parteneriatului cu agenții economici.

Dar de la bune intenții la materializare, din păcate, apare lipsa predictibilității, desele schimbări ale conducătorilor din educația românească - de la miniștri la inspectori școlari generali - bulversând managerii unităților de învățământ.

Oare s-a încălcat Metodologia privind fundamentarea cifrei de școlarizare?

Ieri, directorul Liceului Tehnologic „Nicolae Titulescu” din Medgidia, prof. Rodica Vasilescu, a așteptat cu emoții decizia consiliului de administrație al Inspectoratului Școlar Județean Constanța de a nu fi diminuat planul de școlarizare pentru anul școlar 2021-2022 cu o clasă de început de ciclu liceal învățământ seral (XI).

Din păcate, solicitarea de acordare a două astfel de clase nu a fost aprobată, chiar dacă este justificată de faptul că 71 de elevi absolvenți de școală profesională, în copleșitoare majoritate, și-au exprimat intenția de a continua studiile la liceu seral.

După cum am aflat, pe surse, inspectorul școlar general Sorin Mihai a fost de părere că cei 71 de absolvenți ai profesionalei de la Liceul Tehnologic „Nicolae Titulescu” nu trebuie neapărat să rămână în același liceu și că ar putea să meargă și la alte instituții.

Aceasta în condițiile în care la Liceul Tehnologic „Dragomir Hurmuzescu”, din aceeași localitate, finalizează școala profesională o clasă și tot o clasă le-a fost aprobată pentru liceu seral. Fără nicio legătură politică...

Și mai interesant este faptul că la Liceul Poarta Albă, care nu are absolvenți de școală profesională, a fost acordată o clasă de-a XI-a seral, în plus față de cea existentă pe ruta liceală seral. Oare ce spune Metodologia privind fundamentarea cifrei de școlarizare la art. 9 alin. 3?

„Este nedrept pentru acești elevi și ridicol pentru noi”

Pentru a înțelege mai bine situația de la Liceul Tehnologic „Nicolae Titulescu”, vă prezentăm expunerea de motive, bine întemeiată, a directorului Rodica Vasilescu:

„Este nedrept pentru acești elevi, și ridicol pentru noi, să le spunem acum că nu mai pot să continue studiile în liceul nostru. Cele două clase a XI-a liceu seral solicitate se justifică!

Situația instituției noastre de învățământ este cu atât mai delicată cu cât, în momentul prezentării ofertei educaționale, elevii de gimnaziu sunt convinși, cu eforturi susținute, să frecventeze învățământul profesional, cu promisiunea că la sfârșitul celor trei ani de studiu pot continua studiile în cadrul liceului, la liceu zi sau liceu seral începând cu clasa a XI-a. Ne aflăm în imposibilitatea de a onora promisiunile făcute în momentul prezentării ofertei educaționale, neputând să integrăm toți elevii solicitanți, care aparțin școlii noastre, într-o formă de învățământ pe care aceștia o doresc.

În plus, în planul de școlarizare 2020-2021 există două clase de învățământ liceal seral, acestea s-au realizat cu un număr optim de elevi, 28 respectiv 31 la clasă.

Redăm mai jos, extrasă din SIIIR, situația claselor a XI-a seral, în ultimii 3 ani:

• 2018-2019 1 clasă – 33 elevi

• 2019-2020 1 clasă – 37 elevi (din care 7 exmatriculați)

• 2020-2021, 2 clase – 59 elevi

Instituția noastră de învățământ se află într-o situație cu atât mai ingrată cu cât de-a lungul timpului au fost mai multe solicitări de înscriere la învățământul liceal seral decât numărul de locuri disponibile, motiv pentru care aceste solicitări nu au putut fi onorate, spre nemulțumirea elevilor noștri, absolvenți ai școlii profesionale, cât și a părinților acestora. Vă rugăm să analizați cu maximă celeritate această situație.

În speranța unei intervenții în beneficiul liceului și al elevilor noștri”.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.7799 secunde