Uite clasa, nu e clasa! Ce licee au pierdut specializări prin noul plan de școlarizare la clasa a IX-a

2315
Uite clasa, nu e clasa! Ce licee au pierdut specializări prin noul plan de școlarizare la clasa a IX-a - fondclaseaixa-1620829963.jpg
Pe fondul reducerii drastice, față de anii anteriori, a numărului de elevi care vor absolvi anul acesta clasa a VIII-a, planul de școlarizare 2021-2022 pentru clasa a IX-a a suferit modificări substanțiale. „Avem 1.000 de elevi mai puțini ca absolvenți de clasa a VIII-a pentru anul școlar următor. Este clar că dispar clase, da! Vorbim despre aproximativ 37 de clase”, declara, la începutul lunii februarie, prof. Sorin Mihai, inspector școlar general.

De altfel, discuțiile din consiliile de administrație ale unor licee tehnologice s-au lăsat chiar cu petiții care, în ciuda tuturor eforturilor, s-au materializat așa cum a considerat Inspectoratul Școlar Județean Constanța că... trebuie să fie.

Așa se face că unități liceale care anul trecut primeau o clasă, de data aceasta au pierdut-o. Cum e cazul Colegiului comercial „Carol I” (care a pierdut o clasă specializarea Comerț), Liceului Tehnologic „Dimitrie Leonida” (Mecanică), la fel Liceul de Marină (Mecanică), Liceul Tehnologic „Virgil Madgearu” (Economic) sau Liceul Tehnologic de Electrotehnică și Telecomunicații (Electronică automatizări).

La Colegiul Național „Mihai Eminescu” s-a renunțat la o clasă de Științe ale Naturii în favoarea înființării unei clase bilingv engleză/germană cu aceeași specializare.

Liceul Energetic a pierdut o clasă de Electronică Automatizări, Liceul Tehnologic „C.A. Rosetti” a rămas fără specializarea Electromecanică, la Liceul Tehnologic „Gheorghe Miron Costin” au dispărut două specializări – Industrie alimentară și Protecția mediului -, dar s-a înființat o clasă de Chimie industrială, Liceul Tehnologic „Ioan N. Roman” a rămas fără specializarea Estetica și Igiena Corpului Omenesc, la Liceul Tehnologic „Virgil Madgearu” s-a desființat specializarea Turism și Alimentație, dar s-a plusat cu încă o clasă de Comerț, la Liceul Tehnologic „Pontica” s-a înființat specializarea Economic, dar tot o clasă va exista în anul școlar viitor, respectiv 12 locuri Agricultură și 12 locuri Economic. La Liceul Tehnologic „Tomis” specializarea Mecanică s-a transformat în Producție Medie, la Liceul Teoretic „George Călinescu” s-a renunțat la o clasă de Științe Sociale, dar a revenit clasa de Științe ale Naturii desființată anul trecut. Liceul Teoretic „Lucian Blaga” a pierdut specializarea Științe Sociale, iar Liceul Teoretic „George Emil Palade” a pierdut o clasă de Științe ale Naturii. Liceul Teoretic „Callatis” Mangalia a pierdut o clasă de Matematică-Informatică, dar și clasa cu aceeași specializare bilingv engleză. În schimb, clasa de Filologie a revenit la specializarea Științe Sociale.

Clasele cu specializările Filologie și Matematică-informatică au fost tăiate din planul de școlarizare al Liceului Teoretic „Ioan Cotovu” Hârșova, dar a fost înființată o clasă de Științe ale Naturii. Iar la Liceul Teoretic Murfatlar a dispărut specializarea Științe ale Naturii și s-a mai acordat o clasă de Economic. În schimb, Liceul Cobadin nu va mai avea clasă de Economic.

Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu” Năvodari a pierdut clasa de Turism și Alimentație, iar aceeași specializare, la Liceul Teoretic „Emil Racoviță” Techirghiol, s-a transformat în Științe ale Naturii. La Liceul Teoretic Băneasa, care de anul trecut a schimbat profilul din Umanist în Tehnic, specializarea Electric s-a transformat în Agricultură. Tot de o transformare este vorba și la Liceul „Regele Carol I” Ostrov, care anul acesta își schimbă profilul din Real în Tehnic prin transformarea clasei de Științe ale Naturii în Mecanică.

Au dovedit că au elevi, dar tot li s-au tăiat clase

Liceul Teoretic „Anghel Saligny” Cernavodă, una dintre unitățile care a inițiat o petiție online, a pierdut în cele din urmă clasa de Științe ale Naturii, în ciuda faptului că profesorii aveau convingerea că „numărul de elevi la nivelul localității este suficient pentru a asigura funcționarea celor trei clase/specializări pentru anul următor”.

Cu aceeași vădită indignare au primit vestea tăierii unei clase de Filologie de la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” Medgidia și cadrele didactice care propuseseră inițial cinci clase de-a IX-a. „Motivația IȘJ Constanța, conform căreia se diminuează numărul acolo unde «nu se pot constitui clasele», este contrazisă de datele concrete oferite de școlile gimnaziale din Medgidia și din localitățile limitrofe. Realitatea cifrelor de școlarizare și a numărului de elevi din Medgidia și din satele învecinate (Mircea Vodă, Peștera, Cuza Vodă, Tortomanu, Siliștea, Castelu, Nisipari), este următoarea: în anul școlar 2020-2021 există 19 clase, cuprinzând 444 de elevi în clasa a VIII-a. Chiar și cu acel procent de 40% clase pentru învățământul teoretic şi vocațional, de care se tot vorbește, ar exista 7 – 8 clase pentru învățământul teoretic și vocațional. Nouă ni s-au aprobat doar trei clase. Unde este restul? Nu știm”, au susținut profesorii de la Medgidia în scrisoarea adresată ministrului Sorin Cîmpeanu. Din nefericire, fără efect!

Nu au mai primit clasă de-a IX-a, pentru anul școlar 2021-2022, Liceul Tehnologic Topraisar și Liceul Agricol Poarta Albă. Pentru acesta din urmă s-a încercat o „fentare” (fără nicio legătură cu prof. Mariana Popa, inspector școlar pentru Învățământul Profesional și Tehnic), dar reprezentanții Ministerului Educației au sesizat că anul trecut unitatea liceală din Poarta Albă a avut promovabilitate zero la Bacalaureat și a atenționat IŞJ Constanța asupra... erorii. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4058 secunde