Un exemplar al sculpturii „Sărutul” de Oscar Han se află la Muzeul de Artă Constanţa

308
Un exemplar al sculpturii „Sărutul” de Oscar Han se află la Muzeul de Artă Constanţa - sarutulsursamuzeuldearta2-1613065443.jpg

Articole de la același autor

Una dintre operele reprezentative ale lui Oscar Han este „Sărutul”. Despre această lucrare, specialiştii Muzeului de Artă din Constanţa spun că a fost turnată în mai multe exemplare, cu minime intervenții, care adâncesc meditația sculptorului asupra temei și la dimensiuni diferite. Un exemplar poate fi admirat chiar în incinta instituţiei de cultură. „Este aproape un obicei al sculptorului de a-și realiza lucrările în variantele plastică mică și monumentală, probabil din cauza speranței sale de a le vedea ridicate în piețe publice. Sculptura a fost gândită ca operă independentă, dar și ca una dintre alegoriile de la baza monumentului Eminescu. Încă de pe acum, sculptorul își formulează convingerile referitoare la arta de for public, pe care nu reușește să le urmeze întocmai în cariera sa artistică jalonată de numeroase comenzi”, au precizat aceştia.

În urmă cu mulţi ani, scriitorul Oscar Walter Cisek saluta cu bucurie intrarea lui Han în câmpul de consacrare. El afirma că ultimele lucrări ale acestui sculptor, cu însușiri neîntâlnite încă în plastica noastră, sunt și cele mai stabilizate în ritmul cantităților din care se compun. „Totul câștigă un caracter statuar tipic, contopind detaliul suprafețelor, fără a pierde din sensibilitate. Astfel, și expresia trupească este deseori transpusă într-un domeniu mai abstract. Închegarea formelor mari cuprinde un spirit ce trece dincolo de lumea senzuală”, spunea el. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4297 secunde