Omagiu Doina Păuleanu. „De-acum, va avea în custodie operele de artă ale marilor artişti aflaţi Acolo Sus!”

2129

Articole de la același autor

Pierdere grea pentru cultura constănţeană, chiar în ajun de Crăciun 2020. Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă din Constanţa a încetat din viaţă miercuri dimineaţă, după ce fusese internată de mai multe zile la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa, cu COVID-19. Ca pentru a-i împlini o ultimă dorinţă, înainte de a fi depusă pentru totdeauna în mormânt, autorităţile au dezvelit miercuri, la prânz, bustul Reginei Maria, pe soclul din faţa muzeului, pe care şi l-a dorit atât de mult să îl vadă aşezat la loc de cinste.

Una dintre cele mai proeminente figuri ale vieţii culturale din Constanţa, cunoscută drept un profesionist în domeniu, Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanța, s-a stins din viață lăsând un gol imens în inimile tuturor și în viața culturală constănțeană.



Un om bun, modest, respectuos, optimist și pasionat de a crea ceva bun într-o comunitate a plecat prea devreme, lăsând în urmă o moștenire culturală durabilă pentru viitoarele generații.


„De astăzi viața culturală constănțeană este mai săracă! Unul dintre cei mai reprezentativi oameni de cultură din județul nostru și din țară, s-a stins din viață! De acum, Doina Păuleanu va avea în custodie operele de artă ale marilor artiști aflați Acolo Sus! Cuvintele sunt prea puține pentru a putea descrie un om minunat, un om deosebit, un om integru, un om de cultură, așa cum a fost doamna Doina Păuleanu! Cu profundă durere, transmit atât familiei, cât și celor apropiați doamnei Doina Păuleanu, sincere condoleanțe! Dumnezeu să o odihnească în pace!”, a transmis Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.


Absolventă a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“ Bucureşti , secţia Istoria şi teoria artei, promoţia 1971, doctor în Istoria Artei (Universitatea Bucureşti) şi director al Muzeului de Artă Constanţa din 1990, criticul de artă a publicat de-a lungul timpului numeroase lucrări în domeniul istoriei artei, antropologiei urbane, imagologiei şi managementului cultural, scriind, totodată, şi despre principalele atracţii ale oraşului Constanţa. Dintre acestea, amintim: „Constanţa. Aventura unui proiect european” (2003), „Balcicul în pictura românească” (2004, 2007), „Constanţa 1878 – 1928. Spectacolul modernităţii târzii” (2006), „Pictori români în bretania 1878 – 1940” (2010), „Cazinoul din Constanţa. Boemă, loisir şi patrimoniu european la Marea Neagră” (2011), „Grupul celor patru” (2012), „Tonitza” (2014), „Regalitatea şi marea” (2015), „Viaţa tăcută a naturii. Flori, fructe, delicatese şi obiecte în pictura modernă românească. 1846 – 1916” (2016), „Viaţa tăcută a naturii. Flori, fructe, delicatese şi obiecte în pictura modernă românească. 1916 – 1946” (2018).


Pentru activitatea sa îndelungată, Doina Păuleanu a primit premiul Chevalier de L'Ordre des Arts et des Lettres, din partea ministerului culturii francez, în anul 2008. De asemenea, aceasta a fost distinsă cu Premiul pentru patrimoniul cultural naţional, din partea Ministerului Culturii şi Cultelor, cu Premiul pentru critică al Uniunii Artiştilor Plastici din România, cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer (2004), cu Premiul Naţional de Muzeologie „Margareta Sterian” (2004), cu Premiul „George Oprescu” pentru Istoria Artei, primit din partea Academiei Române (2007).


De asemenea, în anul 2016, dr. Doina Păuleanu primea recunoaşterea naţională în cadrul celei de-a treia ediţii a Galei „Oamenii Timpului”, numărându-se printre personalităţile care „au atins standardele de excelenţă ale domeniului în care activează”.


Grație Doinei Păuleanu, Muzeul de Artă Constanța deține una dintre cele mai mari colecții de artă din țară, opere ce fac parte din patrimoniul inestimabil al României, în această instituție de cultură, aflându-se opere aparținând marilor pictori și sculptori români, cele mai importante fiind semnate de Nicolae Tonitza, marea sa iubire, sau de Nicolae Grigorescu, precum și mulți alți artiști români de mare valoare.


Carte de condoleanţe, la Muzeul de Artă



Cetăţean de onoare al judeţului Constanţa, istoricul şi criticul de artă Doina Păuleanu a fost profesor al Universităţii „Ovidius” între anii 1999 – 2004. „Ne exprimăm regretul profund la vestea decesului colegei noastre. Am pierdut una dintre cele mai remarcante personalităţi ale vieţii culturale din Constanţa, un bun coleg şi un profesor devotat. Ne exprimăm toată gratitudinea pentru implicarea nobilă a doamnei Doina Păuleanu în dezvoltarea UOC şi a întregii vieţi culturale constănţene. Transmitem sincere condoleanţe familiei îndurerate şi tuturor celor care au cunoscut-o. Dumnezeu să o odihnească în pace!”, se arată într-un comunicat al comunităţii academice a Universităţii „Ovidius”.


O carte de condoleanţe a fost deschisă, miercuri, la Muzeul de Artă Constanţa, iar preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa a dezvelit bustul Reginei Maria, urcat pe soclu, chiar în faţa instituţiei de cultură, un proiect de suflet căruia Doina Păuleanu s-a dedicat în ultima perioadă şi pe care şi l-a dorit extrem de mult să îl vadă realizat.


Pentru a-i preţui memoria şi a o cinsti, Mihai Lupu a anunţat că va iniţia un proiect de hotărâre al Consiliului Judeţean Constanţa pentru ca Muzeul de Artă să primească numele Doinei Păuleanu.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5281 secunde