"Work & Travel USA", prezentat și la Universitatea "Ovidius"

Un student român poate câștiga între 8 și 12 dolari pe oră la muncă, în SUA

390

Articole de la același autor

Recent, organizația GoToSUA, în colaborare cu Liga Studenților din Universitatea "Ovidius", a organizat o întâlnire cu studenții interesați de programul de muncă în străinătate "Work & Travel USA". Coordonatorul programului GTS, Gabriel Cristea, le-a explicat studenților care sunt condițiile care trebuie îndeplinite pentru o selecție de muncă în Statele Unite.

Deși organizatorii se așteptau
ca Sala Senatului a Universității "Ovidius" să fie plină, invitației au răspuns doar trei studenți, deși întâlnirea a fost anunțată prin afișe lipite pe la avizierele facultăților și pe holurile căminelor. "Este de vină și faptul că mulți tineri se informează direct de pe internet și nu au răbdare să bată drumul până aici să afle mai multe și să pună întrebări. Totuși, ne așteptam să fie mai mulți studenți prezenți, au fost dăți în care sălile erau pline", a spus coordonatorul programului, Gabriel Cristea, sosit din București special pentru a le vorbi tinerilor despre oportunitățile implicării în program.
"Am aflat de acest program de la o prietenă care a fost plecată tot printr-un proiect pentru studenți și a fost mulțumită. Eu aș vrea să plec, însă depinde și de părinți, dacă vor fi de acord", a spus Mirela, studentă în anul II la Studii Americane, una din cei trei tineri prezenți la întâlnire.

Drumul spre America
Work And Travel este un program de schimb cultural al Departamentului de Stat al SUA care dă posibilitatea studenților din alte țări să muncească legal pe perioada vacanței universitare. Acest program se realizează prin intermediul unor ONG-uri acreditate de Departamentul de Stat în calitate de sponsori de programe.
Sponsorii de programe au o serie de drepturi și de obligații: dreptul de a emite permise de muncă(DS2019), de a colabora cu agenții din alte țări (cum este GTS) pentru a ușura accesul studenților la program; obligații precum: să găsească angajatori, să-i verifice pe cei propuși de studenți, să ofere asigurare medicală, să asigure ședințe de orientare (on-line sau live), să ofere asistență pe durata șederii în State.
Pentru a ajunge în SUA, un student trebuie să parcurgă mai mulți pași: să completeze un formular de înscriere, să susțină un interviu în limba engleză, să participe la târgurile de job-uri în vederea găsirii unui loc de muncă și un interviu cu angaja-torul. O dată obținut job-ul, urmează un alt interviu în engleză, la ambasada SUA.
Dacă studentul trece și acest test, va merge la București, unde va participa la o ședință de orientare și va fi instruit despre câteva lucruri care trebuie cunoscute în Statele Unite.

Salarii de 300 de dolari pe săptămână
Studentul care vrea să plece la muncă în SUA cheltuiește între 1.500 și 1.700 de dolari, bani ce includ biletul de avion, tariful de program (asigurarea medicală, consiliere) și taxele consulare. Dintre aceste trei plăți, costul primelor două va fi restituit, ceea ce înseamnă că studentul cheltuiește în jur de 135 de dolari pentru plecare. Bani foarte puțini, în comparație cu câștigul cu care s-ar întoarce tânărul după un sezon de muncă în America. "Cele mai multe slujbe sunt în domeniul hotelier, în restaurante sau parcuri de distracții, iar banii se câștigă la oră. Un student poate obține între 8 și 12 dolari pe oră, se lucrează circa 40 de ore săptămânal, ceea ce înseamnă că, pe timpul verii, un student strânge aproximativ 4.000 de dolari. La această sumă se poate adăuga și plata pentru orele suplimentare pe care unii studenți le efectuează", a mai spus Gabriel Cristea.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.9081 secunde