Sâmbătă, 9 noiembrie, în Biserica Ortodoxă se face pomenirea Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina. Chiar dacă nu este trecut „cu roșu” în calendarul bisericesc, cum spun creștinii, este unul dintre cei mai iubiți tămăduitori, invocat de toți cei care trec prin suferințe grele.
În fiecare an, pe 9 noiembrie, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Nectarie Taumaturgul. Acest sfânt s-a născut pe 1 octombrie 1846, în Silivria, un orășel situat în provincia Tracia din nordul Greciei. La botez a primit numele de Anastasie. La vârsta de 14 ani se îndreaptă către Constantinopol, dornic să-și continue studiile. În anul 1866, ajunge în insula Chios, unde lucrează ca pedagog și dascăl. La 27 de ani, devine monah la Mănăstirea Nea Moni, primind numele de Lazăr. După un an de zile este hirotonit diacon, primind numele Nectarie. După ce a absolvit cursurile Facultății de Teologie din Atena, în anul 1885, pleacă în Egipt. Aici slujește la biserica „Sfântul Nicolae“, din Cairo. La 15 ianuarie 1889, patriarhul Sofronie îl hirotonește mitropolit onorific de Pentapolis.
Sunt nenumărate mărturii ale celor ce au fost vindecați de diferite boli prin ajutorul primit de la Sfântul Nectarie. Aceste minuni sunt consemnate în mai multe volume despre viața Sfântului Nectarie.
Sâmbătă, 9 noiembrie, de la ora 7.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Nectarie” din Constanța, zona Medeea. Mai apoi, de la ora 16.00, același înalt ierarh va oficia Taina Sfântului Maslu la capela „Sfântul Nectarie” din cadrul Așezământului medical din Cogealac. Seara, de la ora 21.15, va oficia Acatistul Învierii Domnului la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
Duminică, 10 noiembrie, de la ora 7.45, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Strunga. Biserica mică a așezământului monahal este ocrotită de către Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, sărbătoriți de către Biserica Ortodoxă în data de 8 noiembrie.
Conform site-ului sfantulnectarie.ro, părticele din moaștele Sfântului Nectarie se găsesc și în județul Constanța, la Mânăstirea „Sf. Ioan Casian", comuna Târgușor - centura Sf. Nectarie de Eghina, și la Biserica „Sfânta Maria” din Constanța.