Simion Hăncescu, președintele FSLI, anticipează:

"Va fi cea mai scurtă Lege a educației!"

565
Luni, 10 ianuarie, în Monitorul Oficial nr. 18, a fost publicată integral Legea Educației Naționale, așa încât toate articolele care nu au fost precizate la Titlul VII – "Dispoziții tranzitorii și finale" ar urma să fie aplicate la 30 de zile de la apariția Monitorului.

Nu se reduc normele
în semestrul II
Cum nu există alte precizări, ar însemna ca art. 361(2) din Legea Educației Naționale, cel care abrogă Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, să-și facă "efectul". Adică profesorii cu peste 25 de ani vechime, grad didactic I nu vor mai avea norma de predare redusă cu două ore. Altfel spus, dacă, până acum, aveau o normă de predare de 16 ore, prin noua lege vor avea o normă de predare de 18 ore. Potrivit calculelor făcute de experții Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), acest lucru înseamnă o reducere totală a 3.500 de posturi didactice din învățământul preuniversitar.
Contactat telefonic, Simion Hăncescu, președintele FSLI, a declarat, pentru "Cuget Liber", că a purtat luni, 10 ianuarie, o discuție cu ministrul Daniel Funeriu, prin care a dat asigurări că nu vor fi bulversate orele și se vor menține actualele norme până la terminarea anului școlar. "De asemenea, nici planurile cadru nu vor suporta modificări în acest an școlar", a mai adăugat Hăncescu.

"Ministrul era speriat"
Întrebat punctual în legătură cu alte câteva articole din Legea Educației Naționale care lasă loc interpretărilor, președintele Hăn-cescu ne-a declarat: "Legea aceasta vă spun eu că va fi cea mai scurtă dintre toate legile de până acum. La întâlnirea de ieri (luni, 10 ianuarie – n.r.) cu ministrul l-am simțit puțin speriat că acum începe greul. Vă dați seama că acum urmează a fi elaborate zeci de metodologii de aplicare la care ne-a solicitat sprijinul, dar pentru care noi n-avem de ce să ne implicăm, nefiind angajați ai Ministerului Educației. Am calculat că ar trebui să elaboreze cam o metodologie la trei zile ca să poată fi aplicată din septembrie această lege. Noi deja pregătim o inițiativă legislativă prin care dorim să solicităm modificarea a numeroase articole din actuala lege".
În încheierea discuției, preșe-dintele FSLI ne-a mai declarat că este foarte trist că, și de data aceasta, "ne-au tratat ca pe un sac de cartofi pe care-l muți unde vrei, când vrei!".
Simona ANGHEL

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 12 Ianuarie 2011
Stire din Cultură-Educație : Promoție la "Străini în noapte"
Miercuri, 12 Ianuarie 2011
Stire din Cultură-Educație : Maia Morgenstern și fiul, la Constanța
Pagina a fost generata in 1.6056 secunde