Vânturile, valurile! Pictorul de geniu cu care se mândrește Constanța

712
Vânturile, valurile! Pictorul de geniu cu care se mândrește Constanța - dimitriestiubei41-1437496815.jpg

Articole de la același autor

Dimitrie Știubei este unul dintre cei mai reprezentativi pictori de marine din Europa. În urmă cu 45 de ani, "Herald Tribune" îl cataloga ca fiind "cel mai mare pictor de marine și ultimul din epocă". În cadrul unei expoziții, organizate, zilele trecute, la Muzeul de Istorie, operele lui Știubei au fost expuse la loc de cinste și au avut mare căutare. 


Deopotrivă comandor, deopotrivă pictor, ambele făcute cu mare dedicație, Dimitrie Știubei s-a remarcat în epocă. 


Criticul de artă dr. Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă din Con-stanța, a declarat că în toate orașele portuare există o tradiție a picturii de marină. Însă, nu toți cei care pictează marine sunt și comandori, așa cum a fost Știubei. 


Artistul avea să vadă marea pentru prima oară la vârsta de cinci ani. Zece ani mai târziu, realiza primele schițe având ca temă marea. La baza acestor tablouri au stat amintirile din vacanțele petrecute la Techirghiol cu familia, dar și excursia cu vaporul la Constantinopol. 


În anul 1919, Știubei se înscrie la Școala de Artilerie, Geniu și Marină din Capitală. După doar un an de la începerea cursurilor, pictorul urmează, la Constanța, Școala Navală. Sediul școlii era în clădirea Muzeului Marinei Române, pe simezele căruia sunt expuse azi operele artistului. Îndrăgostit de culoare, artistul a studiat pictura și desenul la Munchen, la Knirr Schule, cu Ernest Liebermann și Peter Trumm. 


Timp de mai bine de 20 de ani, revistele vremii cu tematică marină erau ilustrate de Dimitrie Știubei. A colaborat la revista "România Maritimă Fluvială", alături de Jean Bart. În 1948, pictorul a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici. Nu doar marine a pictat Știubei, ci și portrete individuale, de grup sau compoziții istorice. De asemenea, a ilus-trat o serie de cărți, printre care amintim doar "Toate pânzele sus!", a lui Radu Tudoran, sau "Însemnările unui marinar", de comandor Nicolae Ionescu Johnson. 


Și astăzi, Muzeul Marinei Române deține importante tablouri semnate de ofițerul de marină Dimitrie Știubei. Este pictorul care a reușit să surprindă marea în absolut toate ipostazele sale. Pe lângă faptul că a surprins mișcarea mării, transparența apei, agitația valurilor, aceste lucrări sunt adevărate opere pentru că au pe de o parte valoare documentară, ambarcațiunile prezentate de artist fiind pictate în cele mai mici detalii, dar și valoare artistică. "Bricul Mircea", "Furtună pe mare", "Înfruntând valurile", "Vânturile, valurile!", "Întoarcerea în port" sunt doar câteva dintre operele talentatului pictor, care l-a avut drept mentor pe Jean Alexandru Steriadi.


Apariție în "Herald Tribune" 
În perioada 1950 -1968, artistul nu-măra peste 30 de expoziții în Constanța și București. Se face imediat remarcat în străinătate, iar în anul 1975, se stabi-lește în Germania. Expune în continuare, bucurându-se de mare succes. 


Odată cu expoziția din 1970, din New York, "Herald Tribune" îl cataloga "ultimul și cel mai mare pictor de marine din epoca noastră". Pictorul care s-a născut la Bacău, în august 1901, se stinge din viață la vârsta de 85 de ani. 


În anul 1990, la Muzeul Marinei Române Constanța, se organizează prima expoziție retrospectivă Dimitrie Știubei. 


Operele sale sunt nelipsite din expozițiile cu tematică marină. Știubei este pictorul care a lăsat Constanței și României o moștenire inestimabilă. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 21 Iulie 2015
Stire din Cultură-Educație : "Constanța anilor 1980"
Pagina a fost generata in 1.8952 secunde