Jaf la drumul mare, la Constanța

Galerie foto. Republica, Progresul, Tineretului... Ce au fost și ce-au ajuns cinematografele și grădinile de vară

4023
15

Articole de la același autor

Unul câte unul, cinematografele de stat din Constanța și-au tras obloanele. Doar un singur cinematograf a supraviețuit, este vorba de Republica, astăzi în ample lucrări de reabilitare. În rest, grație politicilor statului, Mi-nisterului Culturii și cu concursul RADEF (Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor România) cine-matografele constănțene "au fost scăpate printre degete".


Celebre în perioada comunistă, cinematografele constănțene reprezentau singurul mod de divertisment al constănțenilor. Cozi interminabile se formau, fie că era vorba de producții românești, indiene sau americane. Azi, cinematografele constăn-țene fie au fost revendicate și au ajuns în posesia proprietarilor clădirilor, fie au fost abandonate în mod intenționat. Grație Ministerului Culturii, RADEF și zecilor de sindicate, patrimoniul regiei a fost "prădat" în timp. 


Legislația a permis la început au-torităților locale să ia în custodie aceste cinematografe pentru o scurtă perioadă de timp, după care, prin numeroasele ordonanțe de urgență, aceste spații s-au întors în patrimoniul RADEF, multe dintre ele neajungând niciodată la autoritățile locale. Deși legea a fost bine gândită în forma inițială (L303), în prima fază, ulterior ordonanțele numeroase au permis numeroase anomalii în ceea ce privește soarta cinematografelor. 


Doar un cinematograf salvat - Republica
În Constanța, doar un singur cinematograf și patru grădini de vară au fost predate prin protocol de predare-primire: este vorba de cinematograful Republica, Grădina de Vară Sa-turn, Venus, din Eforie Sud și Grădina de Vară Perla din Eforie Nord. Cu excepția Re-publicii, cinematograf emblematic al orașului, al doilea în țară după Patria, toate sunt în stare avansată de degradare. Singura funcțională a rămas Grădina din Eforie Nord. Astăzi, la Grădina Venus, cea mai frumoasă grădină de pe litoral, au fost furate inclusiv tocurile de la ușile de la intrare și tot ce înseamnă metal. Scaunele la toate aceste grădini sunt și ele în stare avansată de degradare, nu au fost schimbate niciodată de mai bine de 25 de ani. 


Dan Varsami Cojocaru, directorul Direcției Județene a Distribuției și Exploatării Filmelor Constanța, spune că a făcut mai multe adrese către RADEF fără niciun răspuns. În fostul cinematograf Popular (Studio astăzi) de pe B-dul Tomis nr. 38, autoritățile de la Constanța și-au exprimat intenția de a face o Cinematecă, dar răspuns nu au primit nici până în ziua de astăzi. Acestuia i s-a răspuns că este în proprietatea RADEF și a fost introdus în programul Europa Cinema. Autoritățile locale speră totuși să nu se piardă acest spațiu, iar aici să se amenajeze un Cinematograf a cărui arhitectură să se integreze în Zona istorică. 


In memoriam
O altă sală de care con-stănțenii își amintesc cu plăcere este Cinematograful Progresul de pe strada Ștefan cel Mare nr. 33, în prezent spații comerciale. Pe b-dul Tomis nr. 127, a existat Cine-matograful Tineretului, iar Cinematograful Bulevard se afla pe b-dul Mamaia nr. 169A. Un alt cinematograf a fost cel de pe b-dul I.C. Brătianu - Filimon Sârbu. Și Cinematograful Dacia, amplasat pe Tomis, cu o suprafață impresionantă, atrăgea un număr mare de constănțeni dornici de relaxare. Spațiile comerciale au cucerit și aici Cultura. 


Oamenii se înghesuiau la cinematograf pentru că nu aveau alternative de distracție. Grădina cinematograf Tomis, de pe b-dul Ferdinand nr. 9, Albatros de pe Mamaia nr. 1, Grădina Victoria, care a fost demolată, sunt aproape toate locațiile unde, decenii la rând, constănțenii veneau cu familia pentru a urmări un film bun. Amintim că cele două cinematografe retrocedate din Constanța, din informațiile noastre, sunt Progresul și Tineretului. Și în Club SNC a fost o vreme când se proiectau filme. 


RADEF - stat în stat
O persoană cu care să discutăm de la RADEF nu am găsit, dar trist e că nici autoritățile locale nu au cu cine comunica. Această regie este stat în stat. Hârtii peste hârtii, o serie de memorii au fost trimise instituției responsabile de starea oricărui cinematograf din țară, dar nimic. Răspunsuri seci, sosite peste ani, i-au dezarmat pe cei care luptau să nu se piardă aceste spații din subordi-
nea statutului, cu destinație exclusiv CULTURĂ. 


Cele patru grădini de vară din județ care au rezistat au nevoie de investiții și reparații serioase, în caz contrar se vor des-compune. Halul în care se află cele câteva săli rămase în picioare la nivel național reprezintă opera exclusivă a Ministerului Culturii și a instituțiilor aflate în subordinea acestuia. 


Dan Varsami Cojocaru povestește cu regret că după Revoluție erau la nivel național peste 500 de săli de cinema, iar astăzi au mai rămas cel mult 20. Ce a reușit RADEF să facă: reabilitarea la nivel național a unui număr foarte mic de cinematografe, fiind invocată veșnica lipsă de fonduri. 


Comentează știrea

15 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Radu CORNESCU
4 iulie 2015
Cinematografe

De unde sunt luate imaginile cu cinematografele vechi?!

cetatean
4 iulie 2015
amintiri

1.Cinema Bulevard (Mamaia colt cu Ion Ratiu)- am fost de cateva ori cand eram mic-uneori nu puteai vedea linistit un film-in primele randuri se aflau indivizi bruneti si galaciosi... 2. Cinema Progresul- va mai amintiti celebrele balcoane? (de fapt unul singul in forma literei omega, intors) 3. Cinema Republica (in anii 90 a beneficiat de un sistem dolby-surround- toata sala era inconjurata de boxe ce creau un efect sonor 3D; in Romania mai era un singur cinema de acest fel) 4.Cinema Dacia-tavanul era captusit cu "cofrag de oua"-forme care propagau mai bine sonorul 5 etc, etc Oare aceste cinematografe au disparut ca urmare a concurentei sau a existat un interes anume, sa dispara cinamatografele ieftine (4 lei la matineu) iar lumea sa mearga doar in anumite locuri....

Ana Fulas
4 iulie 2015
sursa foto

Din colectia privata a unui prieten, pasionat de istoria Constantei.

Răspuns la: Cinematografe
Adăugat de : Radu CORNESCU, 4 iulie 2015
De unde sunt luate imaginile cu cinematografele vechi?!
ANTIGONA
4 iulie 2015
AȘA SE FACE PRESĂ?

Dacă autoarea acestui material pretinde că așa se face jurnalistică, se înșeală, Personal îi calific demersul ca fiind demn de perioada proletcultistă când toboșari ai timpurilor noi, scriau la comanda partidului și treceau sub tăcere tot ceea ce se crease valoros în trecutul nostru dezinformând grav din dorința de a crea omul nou devotat comunismului de tip stalinist. Credeam apuse acele timpuri și practici, dar m-am înșelat! Probabil că răspunsul meu va fi șters întrucât cenzura trebuie să funcționeze și ea, nu este așa? Scrie Ana Fulaș Ionescu "celebre în perioada comunistă, cinematografele constănțene reprezentau singurul mod de divertisment al constănțenilor". Cum este posibilă o asemenea mistificare a adevărului în paginile unui ziar atât de apreciat ca al dumneavoastră? Chiar să nu fi aflat pretinsa jurnalistă că la Constanța în ianuarie 1951 a fost fondat Teatrul de Stat Constanța purtând în timp numele de Teatrul de Drama și Comedie, că în toamna anului 1956 a fost înființat teatrul "Fantasio", în același an, dar în decembrie, a fost înființat la Constanța și Teatrul de Păpuși, care se numea "Pescăruș"și că după câțiva ani, a apărut în peisajul cultural Teatrul Liric, cu secție de operă și balet? Nici despre spectacolele de teatru antic în aer liber desfășurate în portul Tomis sau la cetatea Histria? Nici despre zecile de premiere, acei minunați regizori, artiști, oameni de teatru, despre sutele de spectacole la care nu se mai găseau bilete? Fie ca nu a auzit, fie ca dezinformează voit, ceea ce este și mai grav….. Pentru o corectă informare a cititorilor ziarului dumneavoastră le sugerez să poarte o discuție cu domnișoara Anaid Tavitian secretar literar al Teatrului de Stat, exegetă în domeniu, fiica unui om de mare cultură și demnitate morală, Simion Tavitian ziarist de excepție, ale căror articole pot servi oricând de exemplu celor care pretind că bat la poarta jurnalisticii!

catalin
4 iulie 2015

Castigati bani din prima luna! 100-285 de euro lunar! Cautam de urgenta oameni foarte seriosi care vor sa munceasca si sa castige 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), din prima luna, intr-o colaborare usoara si placuta, in timpul liber sau full-time. Pentru mai multe informatii, solicitati acum detalii unuia dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email [email protected]

tb
4 iulie 2015
ce sa faca romanii cu cultura?

Rromanilor da-le mici, bere si manele. Si bonus o punga cu seminte!

Cosmin
4 iulie 2015
Oferta pentru oamenii care vor bani acum!

Oferta pentru oamenii care vor bani acum! Nu mai are rost sa cauti alte oportunitati, pentru ca acum ai la dispozitie acest sistem in care poti castiga bani, simplu, fara sa recrutezi oameni, fara batai de cap, fara o munca exagerat de grea. Cere acum mai multe detalii la adresa de email: [email protected]

Dgc
4 iulie 2015
raspuns

Totusi titlul articolului spune despre salile de cinematograf constantene si nu despre cultura constanteana.Foarte clar!

Răspuns la: ce sa faca romanii cu cultura?
Adăugat de : tb, 4 iulie 2015
Rromanilor da-le mici, bere si manele. Si bonus o punga cu seminte!
Radu CORNESCU
4 iulie 2015
Cinematografele vechi

Imaginile cu vechile cinematografe sunt din colectia mea. Eu stiu ca jurnalistic trebuie sa te referi cine detine/ face fotografiile respective. Chiar daca le aveti de la un prieten care le-a downloadat de pe site-urile pe care le postez, trebuia macar numele prietenului sa-l mentionati.

Marchidan
4 iulie 2015
Oameni de caracter

Mai exista si oameni de caracter cum ar fi Antigona, dar din păcate există încă o teama imensă în rândul oamenilor obișnuiți să își decline identitatea, pentru a nu se expune unor atacuri punitive cu efecte greu de imaginat... Oricum estel limpede că duduia Fulaș Ionescu a fost desfiițnată profesional de Antigona și că de acum încolo ar trebui să plece ochii față de colegi și să se abțină să mai publice ceva, măcar o perioadă de timp, până o uită lumea!

15 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5585 secunde