Versurile lui Ovidiu pe siturile arheologice dobrogene

545

Articole de la același autor

Membrii constănțeni ai Asociației Studenților la Arheologie și Istorie din România s-au mobilizat anul acesta pentru a sărbători cum se cuvine aniversarea celor două milenii de la exilarea lui Ovidiu la capătul Imperiului Roman, în orașul Tomis, ce a avut loc în anul 9 d.Hr.

Poetul a rămas în exil până la moartea sa. Seria evenimentelor care constituie proiectul "2000 de ani de la exilarea poetului Publius Ovidius Naso la Tomis (9 d Chr.-2009 d Chr.)" va debuta printr-o expoziție fotografică ce va avea ca temă săpăturile arheologice din Dobrogea. Expoziția, intitulată "Arheologia - pasiune, știință, poezie" va fi vernisată la Librăria Predania sâmbătă, 14 februarie, la ora 15 în prezența președintelui filialei constănțene a Uniunii Scriitorilor, Ovidiu Dunăreanu și a unui reprezentant al Muzeului de Istorie. Scopul organizatorilor a fost acela de a oferi publicului două prezentări ale personajului Publius Ovidius Naso, ca poet, respectiv ca personalitate istorică.
Ineditul acestui eveniment fotodocumentar va fi combinația dintre imaginile înfățișând situri arheologice și studenți participând la săpături și versuri ale poetului latin din opera sa scrisă pe aceste meleaguri. Fotografiile, în număr de aproximativ 80, nu reprezintă un simplu efort de a ține un jurnal, în imagini, al unor lucrări arheologice, ci doresc să creeze o atmosferă pe care numai spontaneitatea studențească o poate scoate la lumină. După ce va fi rămas la Constanța trei săptămâni, expoziția va porni spre alte localități din țară, urmând ca în toamnă să se reîntoarcă în orașul lui Ovidiu cu ocazia Sesiunii Științifice Pontica, ce se desfășoară anual la Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța. Tot atunci se va lansa și albumul fotografic al expoziției.

Perioada romană, reînviată de studenți
Acest eveniment va fi urmat de altele, așa cum a declarat Radu Petcu, secretarul general al Asociației. Pentru sfârșitul lunii aprilie sau lunii mai este programată o sesiune de comunicări studențească la Facultatea de Istorie a Universității "Ovidius" Constanța.
Nici constănțenii de rând nu au fost uitați de studenții implicați în acest șir de manifestări. O altă idee îndrăzneață a Asociației este instalarea într-un loc public și frecventat a unui cort roman de campanie, lângă care studenți, în tunici romane, să împartă fluturași informativi cu texte de tip "știați că…", prin care tomitanii de rând să poată afla date și evenimente inedite despre propria urbe. O astfel de inițiativă salutară ar mai putea reduce gradul de "inedit" al unei părți a istoriei locului pentru mulți constănțeni.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8348 secunde