Ziua Națională a României, sărbătorită la Tel Aviv cu oaspeți din Maramureș

247

Articole recomandate

1 Decembrie, Ziua Națională a României a fost stabilită prin Legea nr.10 din 31 iulie din1990. Din acel moment, reprezentanțele diplomatice ale României în străinătate au avut misiunea de a sărbători această zi în țările în care se găsesc.

Fiecare reprezentanță își îndeplinește misiunea în fel și chip. La fel s-a întâmplat de-a lungul anilor și la Ambasada României în statul Israel. În acesta an, în ziua de 29 noiembrie, însă, colectivul ambasadei, în frunte cu domnul ambasador, Excelența Sa Radu Ioanid, s-au depășit pe ei înșiși.

Organizată în elegantul „Centru Memorial Yitzhak Rabin” din Tel Aviv, festivitatea s-a bucurat de prezența a numeroși reprezentanți ai misiunilor diplomatice din Israel dar și de cea a numeroși membri ai comunității românești din Israel.

Am remarcat între aceștia din urmă pe mulți președinți de filiale ai Organizației Originarilor din România, pe doamna Doina Meiseles – directoarea publicației în limba română „Viața Noastră” și, mai ales, pe doamna Bitti Caragiale, cea mai longevivă jurnalistă de limba română (102 ani), însoțită de prof. univ. dr. Ruth Oren.

Am remarcat, de asemenea, prezența Superiorului Așezămintelor Românești din Țara Sfântă – Arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, a doamnei dr. Carmen Dimitriu - lector la Lectoratul de limba română de la Universitatea din Tel Aviv și a doamnei Dara Barnat – șefa Departamentului de limbi străine de la Universitatea din Tel Aviv.

Imnurile celor două țări au fost interpretate de soprana, originară din România, Monica Schwartz.

Din partea guvernului israelian a fost prezent ministrul de finanțe, domnul Avigdor Lieberman, născut la Chișinău, care a susținut cuvântul său protocolar parțial în limba română.

La capitolul prezențe israeliene, surpriza serii a fost prezența fostului președinte al statului Israel, domnul Ruven (Ruby) Rivlin, care, în surprinzătorul său discurs, a accentuat pe vizita sa de rămas bun pe care a efectuat-o în România subliniind soliditatea relațiilor dintre Israel și România.

În cuvântul său, Excelența Sa ambasadorul României în statul Israel, domnul Radu Ioanid a făcut un excurs al relațiilor economice și diplomatice dintre România și Israel și nu a uitat să precizeze că toți sponsorii acestei seri au puternice relații cu România.

Cireașa de pe „tortul” acestei seri a reprezentat-o însă prezența în sală a Ansamblului Artistic „Transilvania” din Baia Mare. Însoțiți de vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, domnul Doru Alexandru Lazăr, care a transmis salutul maramureșenilor de Ziua Națională a României și conduși pe scenă de directoarea ansamblului, doamna Iulia Maria Dragoș, dansatorii și interpreții ansamblului au încântat publicul prezent cu tropotitele oșenești și cu melodiile și țâpuriturile oșenești specifice minunatei zone pe care o reprezintă.

Prezența lor a stârnit sumedenie de întrebări printre cei din sală, eu fiind unul din cei nevoiți (cu bucurie) să răspund multora dintre acestea. Mulți dintre cei care au întrebat și-au propus deja să viziteze Maramureșul și să afle mai multe despre această zonă.

Membrii ansamblului, atât prin costumația tradițională, cât și prin prestația artistică, s-au dovedit adevărați ambasadori ai Maramureșului.

Felicitări colectivului Ambasadei Române în statul Israel pentru inspirația de a aduce în zi de sărbătoare acest minunat ansamblu.

Edgard BITEL



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1607 secunde