Ziua Suveranității Naţionale și a Copilului Turc, sărbătorită și la Constanța de UDTR

31382

Articole recomandate

Ziua Suveranității Naţionale și a Copilului, sărbătorită oficial în Republica Turcia în data de 23 aprilie, a fost marcată în aceeaşi zi şi la Constanța în cadrul unui spectacol dedicat în exclusivitate celor mai mici membri ai comunității turce. Evenimentul a fost organizat de Inspectoratul Școlar Județean Constanţa în parteneriat cu Uniunea Democrată Turcă din România, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România, Palatul Copiilor şi împreună cu Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța.

În deschiderea spectacolului, Consulul General al Republicii Turcia la Constanța, dl. Emre Yurdakul, a mulțumit tuturor partenerilor pentru implicarea în organizarea evenimentului și a specificat că „în 1920, în data de 23 aprilie s-a întrunit pentru prima dată Parlamentul Turciei pentru a proclama suveranitatea, iar în 1928, această zi a fost dedicată de către Mustafa Kemal Atatürk spre a fi sărbătorită copiilor, în semn de respect pentru generația tânără, simbol al viitorului țării”. În încheierea alocuțiunii sale, diplomatul turc i-a felicitat pe toți copiii prezenți în sală. Participanții la spectacol au fost felicitați totodată, cu prilejul zilei de 23 Aprilie, de inspectorul școlar din cadrul ISJ Constanța, prof.Ikbal Anefi, dar și de consilierul pe probleme de educație din cadrul Ambasadei Republicii Turcia la București, dna Serpil Murtezaoğlu.

În continuare, pe scena Palatului Copiilor au urcat ansamblurile folclorice „Şirinler” (UDTR), „Karasu” (UDTTMR) și „Rapsodia Mării” (Palatul Copiilor) care au susţinut câte un program de dansuri tradiţionale turceşti, tătăreşti şi româneşti. Ritmurile muzicii tradiționale turcești, tătărești și românești au răsunat din nou când preșcolarii Grădiniței „Zubeyde Hanim” au dansat pe scena Palatului Copiilor.

Un scurt program artistic au oferit şi elevii Colegiului Naţional K. Atatürk din Medgidia. Spectacolul s-a încheiat cu un program de dansuri populare româneşti din diferite regiuni ale ţării susţinut de ansamblul „Rapsodia Mării” şi cu o fotografie de grup cu toți participanții la spectacol, în acordurile cântecului „Astăzi este 23 Aprilie” (Bugün 23 Nisan).

La eveniment au participat atât elevi care studiază limba turcă maternă în instituţiile de învăţământ din Constanţa împreună cu profesorii lor, dar şi copii ai cetăţenilor turci care îşi desfăşoară activitatea în oraşul de la malul Mării Negre. Toţi copiii au avut posibilitatea să se joace şi să se fotografieze cu animatori costumaţi în personajele lor preferate precum Elsa sau Spider Man şi să experimenteze pictura pe faţă. În contextul aniversării Zilei Copilului în Republica Turcia, elevii înscriși la limba turcă maternă în şcolile constănţene au realizat desene tematice care au putut fi admirate în cadrul unei expoziții la Palatul Copiilor.

Uniunea Democrată Turcă din România a fost reprezentată la eveniment de președintele UDTR, Fedbi Osman, și de secretarul general Ervin Ibraim. La spectacol a fost prezentă și președinta Comisiei de învățământ a UDTR, prof.dr. Vildan Bormambet, consilier la Direcția Minorități din Ministerul Educației. Uniunea Democrată Turcă din România a mai marcat Ziua Copilului în Republica Turcia la sucursalele UDTR din Mangalia, Medgidia, Cobadin, Valu lui Traian şi Fântâna Mare, în perioada 20-23 aprilie. Proiectul a fost coodonat de preşedinta Comisiei de învăţământ a UDTR, prof. dr. Vildan Bormambet.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.402 secunde