Zona Peninsulară și-a păstrat o emblemă de lux: Casa Cănănău

2185
4

Articole de la același autor

Parfumul Constanței de odinioară încă mai persistă. Deși Zona Peninsulară este năpădită de mizerie, nepăsare și neputință, una dintre clădirile-emblemă a reușit să își păstreze frumusețea și să scape ca prin urechile acului de trecerea vremii.

Casa Cănănău a fost ridicată în anul 1913 și a aparținut fostului primar conservator al Constanței, Titus Cănănău. Potrivit Doinei Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanța, după obținerea autorizației de construcție, Titus Cănănău a încredințat ambițiosul proiect binecunoscutului arhitect Victor Stephănescu.
Arhitectul a fost fiul compozi-torului George M. Stephănescu, întemeietorul Operei Române din București, și a avut parte de o educație foarte bine aleasă, studiind matematica la Dresda, belle arte și arhitectura la Paris, iar în anii 1907 - 1916 a fost arhitect și director tehnic al Teatrului Național din București.
Acesta a reușit să construiască în casa cu vedere la Cazino o adevărată capodoperă.
"Un cumul de detalii, uneori contradictorii, nu anulează surpriza descoperirii paramentului de piatră, a bovindoului semicircular cu ferestre, a frizei de castan într-un basorelief acuzat, a vreunui arc frânt, a loggiei cu două coloane și vase de piatră, a contraforțelor din structura fațadei, a hornurilor - fleșă surprinzător de înalte", ne-a precizat dr. Doina Păuleanu, citând din propria sa carte.
Surpriza acestei case o aflăm tot de la directorul Muzeului de Artă. Potrivit Doinei Păuleanu, ceea ce dă unicitate și frumusețe acestei clădiri este ideea arhitecturii. Se pare că arhitectul nu a făcut casa de capul lui, ci la comenzile atente ale lui Titus Cănănău.
"Opera din Casa Cănănău nu seamănă cu niciuna din lucrările lui Stephănescu. Se pare că Titus Cănănău a urmărit atent lucrarea propriei clădiri făcând-o după propriul său gust", a mai adăugat dr. Doina Păuleanu.
Pentru multă vreme, în această casă a fost sediul Băncii Naționale, apoi, pentru o altă lungă perioadă, a devenit sediul Consulatului Republicii Populare Chineze, iar din luna octombrie a anului 2011, a devenit Restaurantul Queen Elizabeth.
"Este o locație care aduce omagiu trecutului încărcat de eleganță al acestei adevărate opere de artă", ne povestește Lucian Breaz, șeful de sală al actualului restaurant.

Fostele camere ale casei lui Titus Cănănău au devenit acum separeuri ale unui restaurant de prestigiu de la malul mării.
La etaj, există birouri foarte vechi, dar foarte bine păstrate, însă, la parterul clădirii, se află șase camere, în care odinioară își ținea primarul musafirii, ele devenind acum alegeri pentru gustul oricărui constănțean.
Camera cu flori este amenajată în stil English Rose, exact așa cum a fost pe vremea răposatului Titus.
Camera Albă este o cameră cu panoramă impresionantă și foarte luminoasă, Camera Stejar este păstrată în proporție mai mare de 70 % din ceea ce s-a numit odată "biroul lui Titus", Camera Vișinie amintește de epoca plină de eleganță din istoria Angliei, Camera Verde deține aceeași culoare ca pe vremea lui Titus, iar Camera Trabuc, una dintre cele mai elegante, este dedicată havanelor cubaneze.
"Toate camerele din această clădire au fost recondiționate, și în niciun caz modificate. Clădirea este patrimoniu național și nu are voie să fie modificată în vreun fel, deși nu cred că ar vrea cineva să modifice o operă de artă atât de valoroasă", declară, pentru "Cuget Liber", Lucian Breaz.
"Clădirea prezintă elemente neoromânești, ornamentație Art Nouveau și aparență victoriană, într-o alăturare care-i conferă farmec retrospectiv. Asimetrică din punct de vedere compozițional, vila a fost gândită într-o legătură livrescă și romanțioasă cu prive-liștea panoramică asupra mării", concluzionează dr. Doina Păuleanu.

Impresionantă grija care s-a arătat pentru valorificarea acestei clădiri în timp, sperăm ca toate edificiile emblemă ale Constanței să arate cândva ca noi, dar asta rămâne la alegerea celor care conduc destinele acestui oraș.

Comentează știrea

MihaelaK
22 aprilie 2012
?

Acesta este cumva un advertorial nemarcat corespunzator?

2. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

dan
23 aprilie 2012
vai de Constanta!

alt primar borfas.

tomis
25 aprilie 2012
frumusete

apoi chiar merita sa te uiti la casa cacanau.forte fromos. ca dincur scos.

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 24 Martie 2012
Stire din Social : Casele fantomă ale Constanței
Pagina a fost generata in 1.6912 secunde