A răcit bebe!!! Ce ne facem?

1021
A răcit bebe!!! Ce ne facem? - 1858b599464b97dfb6fba49be61a5fd0.jpg
Rinofaringita acută este cea mai frecventă infecție a copilului și constituie un proces inflamator infecțios de etiologie virală, localizată la nivelul naso-faringelui. Spre deosebire de adult, la copil, procesul infecțios de la nivelul naso-faringelui se extinde frecvent la urechea medie și sinusuri, complicându-se cu o sinuzită, otită medie sau poate coborî înspre căile respiratorii superioare și inferioare.
Afecțiunea apare mai ales în perioada rece a anului, un copil putând fi afectat de trei până la șase ori într-un an. Este de natură virală și se manifestă prin obstrucție nazală, strănut sau tuse, rinoree și febră, sub 38,5 grade C. În formele necomplicate de boală, simptomele apar brusc și se agravează progresiv în primele 3-4 zile de evoluție. Febra durează 1-3 zile, iar restul simptomelor până la 14 zile. Tusea poate persista trei, chiar patru săptămâni. Secrețiile nazale sunt inițial sero-mucoase și devin muco-purulente (galbene, verzui) spre sfârșitul bolii.

Copilul poate fi scos afară, la aer
Specialiștii în pediatrie recomandă evitarea administrării de medicamente antibiotice. Potrivit acestora, rinofaringita trebuie tratată numai simptomatic, cu medicamente antitermice și foarte multe lichide. Copilul nu trebuie obligat să mănânce și îi poate fi păstrat programul normal, izolându-l doar de alți copii. Poate fi scos afară, la aer, și nu trebuie ținut în casă, la temperaturi ridicate, pentru că îi facem mai mult rău decât bine. În plus, este necesară umidifierea aerului din cameră și desfundarea nasului, folosind câteva picături de ser fiziologic. La bebeluși, dezobstrucția nazală se realizează întotdeauna cu 10-15 minute înainte de masă, pentru ca micuțul să poată să respire bine în timpul mesei. La copiii mai mari, se pot administra și vitamine, plicuri sau tablete, în funcție de vârstă.

Pentru suprainfecții se apelează la antibiotice
În cazul în care o rinofaringită virală se complică, suprainfectându-se bacterian, sau se complică cu o sinuzită, otită medie, faringo-amigdalită, traheo-bronșită ori pneumonie, este indicat tra-tamentul antibiotic. Atunci când copilul devine apatic, nu mănâncă și i se alterează starea generală, este indicat totuși să se facă o vizită la medicul pediatru.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 27 Octombrie 2010
Stire din Social : Victimă a războiului dintre părinți
Pagina a fost generata in 0.786 secunde