Artiștii tătari din România și din Crimeea, promovați prin "Tat-Art"

547
Artiștii tătari din România și din Crimeea, promovați prin
Creatori de artă din cadrul comunității tătare din România, dar și artiști din Crimeea au, de ceva vreme, la dispoziție un portal dedicat promovării creațiilor artistice și a valorilor culturale tătare din zona Mării Negre. Este vorba despre www.tatars.eu/Tat-Art, un proiect derulat de ET Innovative Solutions prin Administrația Fondului Cultural Național.

Proiectul a debutat în iunie, el urmând să se încheie la finalul acestei luni. O echipă formată din cinci persoane coordonate de Damiar Timur Mamut a pus bazele unui portal dedicat promovării artiștilor tătari din România și Crimeea, inițiatorii proiectului urmărind astfel să contribuie, prin prisma culturii, la consolidarea relațiilor dintre comunitatea tătară de la noi și cea din patria - mamă.
Portalul este creat pe mai multe secțiuni, cei interesați având la dispoziție informații despre istoria și civilizația tătarilor din Dobrogea, noutăți din domeniul artelor vizuale, dansului și muzicii tradiționale. Trebuie menționat că iubitorii de artă pot viziona la secțiunea "arte vizuale" lucrări ale unor creatori tătari, creații care pot fi și achiziționate. Secțiunea "Cultură scrisă" este dedicată scriitorilor tătari din Dobrogea, la "Radio" poate fi ascultată muzică tradițională tătărească, în timp ce forumul este locul rezervat discuțiilor libere între utilizatorii portalului.
Proiectul s-a impus ca urmare a necesității dezvoltării dialogului intercultural, a audienței și în scopul schimbării mentalităților, așa cum susțin chiar inițiatorii proiectului. "În contextul promovării diversității culturale la nivel european, civilizația tătară, ca multe alte civilizații minoritare, are handicapul vizibilității reduse și izolării de circuitele de valori la nivel regional și internațional", sunt de părere reprezentanții "Tat - Art".
Proiectul a urmărit, așadar, asigurarea vizibilității creatorilor de artă din cadrul minorității tătare, accesul unui public cât mai larg la cunoașterea valorilor artistice ale etnicilor tătari, precum și punerea în circulație a valorilor culturale tradiționale și contemporane ale etniei tătare, exprimarea identității etnice, culturale și lingvistice a minorității tătare din România.
Deși proiectul se va încheia oficial la sfârșitul lunii septembrie, portalul se va afla în continuare la dispoziția utilizatorilor tătari și nu numai, oferind noutăți din viața comunității din România, dar și informații despre tătarii din Crimeea.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 08 Septembrie 2009
Stire din Diverse : Dans la Mamaia cu trupa Damian & Brothers
Pagina a fost generata in 2.0294 secunde