Când mergem la oftalmolog cu cel mic

755
Când mergem la oftalmolog cu cel mic - oftalm-1326475651.jpg
Problemele de vedere trebuie tratate din timp. De multe ori, părinții merg cu copiii la medicul oftalmolog atunci când este prea târziu. Din cauza acestei neglijențe, cei mici pot ajunge să poarte ochelari în cazul unei afecțiuni care ar fi putut fi evitată cu un control timpuriu.

Medicii pediatrii controlează în mod frecvent ochii sugarilor în timpul vizitelor regulate la cabinet. Cu toate acestea, de la o anumită vârstă, consultația oferită de oftalmolog este obligatorie chiar și în lipsa unor dificultăți cu vederea.

Prima consultație oftalmologică

Respectarea perioadei potrivite de vârstă pentru primul consult oftalmologic este extrem de importantă pentru evoluția sănătății oculare a copilului tău. Pentru a preveni afecțiunile ochilor, specialiștii recomandă să îl duceți pe cel mic la oftalmolog chiar și în lipsa oricăror simptome. Vârsta ideală pentru primul consult este între 3 și 4 ani.

Cu toate că cele mai multe deficiențe de vedere pot fi corectate până la vârsta de 6 ani, acestea sunt depistate abia la vârsta școlară, când este prea târziu. Prin urmare, dacă se descoperă din timp unele probleme de vedere înainte ca micuțul să intre la școală, se pot împiedica anumite afecțiuni ce ar putea interveni în procesul de învățare.

Semne care indică probleme de vedere la preșcolari

Singurii care își pot da seama dacă cel mic are sau nu probleme cu ochii sunt părinții. Copii mai mici de 6 ani nu știu ce înseamnă aceste afecțiuni și nu vă pot anunța.

Probleme de vedere pot exista dacă micuțul ține cărțile foarte aproape de ochi când scrie sau citește, dacă clipește des, își freacă adesea ochii cu mâinile sau se plânge că vede dublu. Printre primele semne ale afecțiunilor ochilor se mai numără lăcrimările dese și fără motiv, durerile frecvente de cap, sensibili-tatea la lumină sau ochii roșii.

Ce afecțiuni apar mai des la cei mici

Una din cele mai frecvente boli ale ochilor care pot apărea la vârsta preșcolară este prezbitismul, o afecțiune comună care reprezintă micșorarea puterii de acomodare a ochiului și conduce, deseori, la strabism. Purtarea ochelarilor din timp sau a lentilelor de contact poate corecta vederea, fără a fi necesară intervenția chirurgicală. O altă afecțiune a ochilor des întâlnită la copii este astigmatismul. Imaginea este deformată din cauza faptului că raza de curbură a ochilor nu are forma normală. De aceea, copilul poate vedea o alungire a înălțimii sau a lățimii.

Cum îi motivăm pe copii să poarte ochelarii

Copiii care poartă ochelari sunt cel mai adesea complexați de acest lucru. Colegii de la școală sau de la grădiniță au tendința să râdă de cei cu ochelari și să le pună porecle precum tocilar sau aragaz cu patru ochi. Cel mai bine ar fi să îl ajutați pe cel mic să se adapteze situației și să înțeleagă că ochelarii sunt importanți pentru el.

În primul rând, implicați-l în selecția ochelarilor, astfel încât să îi placă ceea ce vede în oglindă când îi poartă. Totodată, programarea pentru alegerea ochelarilor trebuie făcută în momentele în care copilul este foarte activ și energic. Nu trebuie să mergeți să alegeți ochelarii dacă cel mic este obosit, supărat, trist, morocănos sau înfometat. Răbdarea și dispoziția pentru a face acest lucru îi vor lipsi cu desăvârșire. În cele din urmă, încercați să îi vorbiți în permanență despre beneficiile și aspectele pozitive ale purtării ochelarilor pentru a-l ajuta să se adapteze și să se simtă confortabil cu ei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 14 Ianuarie 2012
Stire din Diverse : Tarte cu piure de spanac
Sâmbătă, 14 Ianuarie 2012
Stire din Eveniment : Copil de 12 ani, dispărut din 23 August
Pagina a fost generata in 0.6769 secunde