Când să ceri prima mărire de salariu

255
1
Când să ceri prima mărire de salariu - 24septfondsalarii-1380041525.jpg

Articole recomandate

De regulă, majoritatea negocierilor în momentul angajării se încheie printr-un acord salarial între angajat și angajator, prin promisiunea că într-un anume interval de timp (de obicei trei - șase luni) vei obține o mărire de salariu. Ce faci însă dacă perioada promisă trece, iar angajatorul nu dă semne că ar intenționa să-ți mărească salariul. Potrivit unica.ro, în mod normal, întrucât a existat o promisiune și o înțelegere verbală la momentul susținerii interviului, conducerea ar trebui să vină la tine cu o propunere pentru perioada următoare. Apoi, după o evaluare a muncii din prima perioadă scursă de la angajare, dacă ai demonstrat că meriți, să-ți propună o mărire de leafă.

Mărirea nu este obligatorie

Chiar și așa, nu este obligatoriu să primești mai mulți bani la salariu, însă indiferent de ce decizie va lua angajatorul, ideal ar fi ca echipa de Resurse Umane a companiei să stea, totuși, de vorbă cu tine. Totul, din cauză că această atitudine ar reprezenta o stare de normalitate. Din păcate, studiile arată că, în România, față de țările unde munca este respectată la adevărata ei valoare, se mai uită ori se omite în mod intenționat de înțelegerea avută la interviu.

Te consolezi cu situația?

Ce faci în acest moment, delicat, de altfel? Aștepți, în continuare, să vină cei de la Resurse Umane la tine, fără să încerci să primești ce ți s-a promis? Specialiștii spun că soluția ideală este să încerci tu însuți să obții o întâlnire cu șefii și să discuți explicit despre salariul tău. Înainte de a face însă acest pas, ar fi corect să-ți faci o autoevaluare sinceră, pentru a fi pregătit să faci față discuțiilor ce vor urma. Pentru că e posibil să te năpădească emoțiile, ar fi bine să-ți notezi pe o foaie de hârtie lucrurile realizate în perioada colaborării.

Întrebări de mare ajutor

Tot pe acea foaie de hârtie ar trebui să-ți notezi și următoarele întrebări:

1. Ți-ai îndeplinit sarcinile conform fișei postului?

2. Ai fost punctual și ai tratat cu seriozitate jobul?

3. Te-ai implicat în relația cu colegii? Te simți integrat în companie? (Chiar dacă nu ține de sarcinile clar definite în fișa postului, pentru conducere este foarte important să aibă un angajat integrat în companie, care să se simtă bine alături de colegi).

4. Te-ai evidențiat cu ceva în mod pozitiv?

5. Simți că ești profitabil pentru companie?

Meriți o mărire de salariu?

Să nu ne ascundem după degete, oricât de mult i-ar plăcea unui ma-nager de tine, el te-a angajat cu un singur scop: să fii profitabil pentru compania lui. Tocmai din acest motiv, în mo-mentul când discuți cu mana-gementul pentru mărirea de salariu, trebuie să știi dacă ești pe drumul cel bun și să răspunzi cu DA la ultima întrebare, adică: "Simți că ești pro-fitabil pentru companie?" Chiar dacă nu ai răspunsuri pozitive la toate întrebările sau nu ai realizat lucruri notabile, specialiștii sunt de părere că și în aceste condiții, tot trebuie să stai de vorbă cu șefii și să discuți cu ei despre viitorul tău.

Comentează știrea

Dan
25 septembrie 2013
Lipsa bunului simt

Cata vreme angajatorul este marlan,poti sa fii tu exemplu de eficienta si corectitudine,nu te alegi cu multumiri sau si mai si,cu marire de salariu. Motivul e pragmatic,in Romania sunt foarte multi someri de scurta sau lunga durata,cu pregatire suficienta pentru a-ti lua locul fara probleme si care acum nu castiga nici un leu deci... Doar daca seful are nitel bun simt si asta-i extrem de rar,vei avea parte de recunoastere si de salariu bun.

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 25 Septembrie 2013
Stire din Diverse : Reguli de bună purtare pentru șefi
Miercuri, 18 Septembrie 2013
Stire din Diverse : Cum să interacționezi cu colegii dificili
Miercuri, 18 Septembrie 2013
Stire din Diverse : Meserii care îți distrug sufletul
Miercuri, 25 Septembrie 2013
Stire din Diverse : Să porți sau nu costum la interviu?
Miercuri, 25 Septembrie 2013
Stire din Diverse : Cum te porți cu un coleg neserios
Sâmbătă, 21 Septembrie 2013
Stire din Diverse : Replici pe care să nu le spui șefului tău
Pagina a fost generata in 1.483 secunde