Când să începi să-i citești copilului

259
Când să începi să-i citești copilului - candcitesticopil-1396023709.jpg

Articole recomandate

A-i citi copilului, chiar și atunci când el nu a împlinit un anișor, ar trebui să devină o dependență.


Totul, din cauză că în asemenea momente, ei își îndreaptă toată atenția asupra ta și a ceea ce aud. Potrivit Despre.copii.com, nicio emisiune TV sau jucărie nu pot egala efectul cititului asupra copilului. Numeroase studii confirmă faptul că lectura la sugari, nu numai că stimulează dezvoltarea limbajului și a vorbirii, dar îi și dezvoltă inteligența. Dacă citiți copilului de mic, fiți siguri că el va fi atras de literatură tot restul vieții. 


Modalitate de a descifra sunetele


Lectura este, pentru copii, o modalitate foarte bună de a descifra sunetele și ritmurile vorbirii, cruciale pentru dezvoltarea limbajului. Copiii de 18-25 de luni ai căror părinți le-au citit în mod constant înțeleg mai multe cuvinte decât cei ai căror părinți nu le-au citit. Este greu de dovedit dacă aceste avantaje durează, dar mulți părinți consideră că lucrul acesta va face o diferența în viitor. Nu numai că sunt stimulate abilitățile lingvistice ale copilului, ci îi face mai dornici să învețe cum să citească și cum să afle pe cont propriu lucruri noi.


De la naștere până la 6 luni. Din moment ce viziunea unui copil este încă în curs de dezvoltare, poți să alegi cărți cu puțin text sau chiar deloc, dar care să conțină imagini mari, cu forme și culori contrastante. De asemenea, ia în considerare cărți interactive, cum ar fi cărțile cu păpuși, animale, obiecte geometrice. Cu cât diversificați mai mult, cu atât va veți simți amândoi mai bine. Copiii atât de mici sunt atrași de tonul vocii tale și nu de înțelesul cuvintelor. Deci cărțile pentru copii, revistele, sau chiar cartea pe care tu te chinui de ceva vreme să o termini sunt foarte bune. 


De la 7 la 12 luni: La jumătatea primului an, copiii pot începe să  înțeleagă unele dintre cuvintele auzite. Cele mai semnificative cuvinte sunt numele și lucrurile din viață lor de zi cu zi, cum ar fi : mama, tată, câine, pisica sau lapte. Cărțile cu doar un obiect sau persoană pe pagină sunt foarte bune. Auzindu-te mereu numind lucrurile pe care le vede își consolidează vocabularul și încet îl ajută să realizeze că ilustrațiile reprezintă lucruri reale. Insistă pe imaginile pentru care și-a arătat mai mult interes și mimează ce ai citit cu față, mâinile.


De la 13 la18 luni: Acum puteți începe să introduceți cărți cu o frază sau două pe pagină. Cu cât ești mai nostimă atunci când citește ceva, cu atât mai bine. De exemplu, dacă citiți despre animale, imitați animalele respective și vei observă că bebelușul tău va crede că este foarte amuzant. 


De la 19 la 24 de luni: Mulți copii mici găsesc lectura liniștitoare și calmantă. Același lucru este valabil și pentru cărțile care-i sunt citite și răscitite. Astfel se explică de ce, începând de la aproximativ 18 luni, copiii pot solicita mereu aceeași carte. Această repetiție perseverentă  are un beneficiu de învățare, și anume îi ajută pe copii să înțeleagă sensul lucrurilor și să rețină cuvinte noi.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 29 Martie 2014
Stire din Social : Copil mușcat de față de un maidanez
Vineri, 28 Martie 2014
Stire din Cetățenești : "Vreau să ajut un copil!"
Miercuri, 19 Martie 2014
Stire din Eveniment : Copil de cinci ani, lovit de mașină
Vineri, 28 Februarie 2014
Stire din Cetățenești : De ce e periculoasă bruscarea copiilor
Pagina a fost generata in 2.2363 secunde