Copilul refuză mâncarea. E bolnav sau doar răsfățat?

217
Copilul refuză mâncarea. E bolnav sau doar răsfățat? - copilulrefuzamancarea1-1395852759.jpg

Articole de la același autor

Odată cu creșterea copiilor apare și "războiul alimentelor" sau "greva foamei", situații care îi îngrijorează pe părinți, care, disperați, încearcă toate metodele pentru ca cei mici să nu sară peste mese. Când devine însă, acest obicei un motiv de îngrijorare și ce soluții au părinții, ne explică medicul pediatru, Cristina Mihai.


Masa în familie poate deveni, uneori, o povară pentru părinți, mai ales atunci când vine vorba despre copii de vârste mici. Asta pentru că aceștia refuză mâncarea pregătită și acceptă doar dulciurile sau gustările. Atenție, însă, la reacțiile față de compor-tamentul pe care copilul îl adoptă atunci când vine vorba de mâncare.


"Refuzul mâncării determină un răspuns emoțional rapid din partea părinților, pe care copilul mic îl interpretează ca atenție emoțională. Copiilor mici le place atenția suplimentară și timpul petrecut de părinți cu ei, astfel că, ei aleg momentul mâncării pentru a arăta independență. Acest lucru este consumator pentru părinte care a investit timp și efort, inclusiv imaginație în prepararea mâncării. 


Părinții ar trebui să considere refuzul mâncării ca pe un fapt divers și să mențină conversația pe altceva, în afara de mâncare. Orice ar face, nu trebuie să-l hrănească cu lingura sau să se roage de copil. Este posibil chiar ca cel mic să își dorească să petreacă mai mult timp cu familia, iar refuzul de a mânca să fie doar o formă de a atrage atenția", explică dr. Cristina Mihai, medic primar pediatru.


Mese regulate pentru copii sănătoși
Omiterea meselor pe termen îndelungat, presupune totuși un risc pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor, spune medicul, fapt pentru care, chiar și atunci când vine vorba de mâncare, părinții nu trebuie să se lase înduplecați de plânsete sau refuzuri. "Omisiunea micului dejun a fost asociată cu  tulburări de nutriție, în special printre copii și adolescenți. Consumul micului dejun a fost asociat cu scăderea ponderală, menținerea greutății corporale adecvate și un aport nutritiv corespunzător. Fără îndoială, micul dejun este important pentru un bun început. Pe de altă parte, mesele trebuie să fie regulate, astfel ca, pe durata unei zile, copiii să poată acumula aportul necesar de elemente nutriționale", mai susține medicul.
 
Când apar motivele de îngrijorare?
Refuzul categoric al mâncării se transformă în semnal de alarmă atunci când este însoțit de scăderea în greutate, apatie, oboseală și dureri abdominale. "În general, copiii mici se simt mai confortabil cu ceea ce cunosc, inclusiv mâncarea. Este ușor de înțeles acest fenomen conservativ, luând în considerare câte activități realizează copiii pentru prima oară din câteva încercări. Dacă nu este vorba decât despre un refuz bazat pe răsfățul și nevoia de atenție a părinților și apare scăderea în greutate, atunci poate fi vorba despre o problemă medicală care trebuie diag-nosticată de medicul de familie sau pediatru", completează dr. Cristina Mihai.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 19 Martie 2014
Stire din Eveniment : Copil de cinci ani, lovit de mașină
Vineri, 28 Februarie 2014
Stire din Cetățenești : De ce e periculoasă bruscarea copiilor
Miercuri, 22 Ianuarie 2014
Stire din Cetățenești : "Copilul meu crește cam repede!"
Pagina a fost generata in 2.5031 secunde