Când și cât îi lăsăm pe cei mici la calculator

984
Când și cât îi lăsăm pe cei mici la calculator - copilcalculator-1315583863.jpg
Computerele pot fi mijloace foarte bune pentru învățat, programe

sunt din belșug pentru preșcolari, dar acest tip de joc și de petrecere a timpului liber poate deveni la un moment dat dăunător celui mic. Dacă sunteți pregătiți să deschideți computerul pentru juniori, căutați jocuri și site-uri care promovează creativitatea și care stimulează inteligența.

Cu toate acestea, gândiți-vă mereu că oricât de educaționale sunt aceste programe, nu ar trebui să înlocuiască alte activități ce presupun mișcare și mai ales aer liber. Părinții sunt deseori mai toleranți în ce privește computerul, decât televizorul, gândind că cei mici au ce învăța de acolo. Însă oamenii de știință spun că cel mai bun mod de a dezvolta mintea unui copil este explorarea cu mâinile goale și interacționarea cu alți oameni.

Este benefic pentru fiecare copil să se familiarizeze cu calculatorul, acesta fiind indispensabil pe viitor, însă părinții sunt obligați să-l supravegheze, permițându-i accesul în limita unui program bine stabilit și explicat.

Un mijloc bun de învățare

Calculatorul dezvoltă capacitatea de concentrare și atenție, crește capacitatea de reacție la fel și coordonarea. Copilului timid îi oferă posibilitatea de a interacționa cu cineva fără să-i fie teamă de respingere. În același timp, cu ajutorul calculatorului, găsim o varietate de programe educative, prezentate mai atrăgător și pe înțelesul celui mic. Preșcolarul se va obișnui mai ușor cu literele și va învăța să citească mult mai ușor, jocurile pe calculator îi pot dezvolta gândirea și logica matematică.

Stabiliți un program

În jurul vârstei de trei-patru ani, maximum o oră la calculator este suficientă. În plus, aceasta este o oportunitate de a-l învăța pe copil că timpul la calculator este limitat. Stabiliți un program clar. Dacă observați că devine agitat și morocănos, scurtați sesiunea. Mai mult decât orice însă, nu fiți nerăbdători să îi faceți cunoștință cu cal-culatorul. În curând, veți căuta soluții să-l luați din fața monitorului și să-l faceți să uite de el o perioadă.

Probleme de comportament

Utilizarea îndelungată a PC-ului poate cauza dereglări ale sistemului nervos central - insomnii, coșmaruri noaptea, somn agitat, dependență. Jocurile pe calculator îl sustrag pe copil într-o lume imaginară, deschisă numai lui, înlocuiesc cu succes activitățile sociale specifice vârstei. În cazul unui copil retras, starea se poate agrava dispărând treptat nevoia de comunicare.

Probleme de sănătate

Mai mult decât atât, efectele pot duce și la probleme de sănătate, cum ar fi dureri de spate, de ochi și sedentarism. Poziția greșită a multor copii în scaunul de la birou rezultă în dureri uneori greu de suportat. Pe lângă aceasta, poziția incorectă atrage după sine strâmbarea efectivă a coloanei vertebrale ceea ce poate conduce cel mai adesea la cocoașă sau scolioză. Pe termen lung, postura în timpul mersului se modifică și apoi se corectează cu greu.

În plus, calculatorul strică vederea dacă este utilizat în exces, dar dă și mari dureri la acest nivel. Oricât de puțin timp ar petrece micuțul la calculator, ochii sunt solicitați la capacitate maximă. Mușchii oculari se încordează, produc tensiuni și apar dureri. Aveți grijă ca ecranul să stea un pic mai sus pe birou, astfel încât să fie la nivelul ochilor copilului, iar acesta să nu fie obligat să îndoaie mereu gâtul pentru a se uita la ceva.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 07 Septembrie 2011
Stire din Cetățenești : Trucuri pentru economisirea timpului
Pagina a fost generata in 0.3352 secunde