Cascada Toplița, unică în România

986
Cascada Toplița, unică în România - cascadatoplitajpeg-1371831925.jpg

Articole recomandate

De regulă termenii "cascadă" și "apă termală" nu se întâlnesc frecvent alăturați. Această cascadă este unică în România și este printre puținele de acest fel din lume. Un fenomen similar se mai întâlnește în Saturnia, Italia, ale cărei ape sunt folosite în scopuri terapeutice și de relaxare.

Pentru a ajunge la cascada cu apa termală, situată pe strada Zapode, trebuie să treci peste calea ferată din Toplița și să ajungi pe malul îngust al Mureșului. Apa termală din cascada Toplița provine din izvoarele situate mai sus în stațiunea Bradul, aflată la mică distanță de oraș.

Cascada de la Toplița este o arie protejată cu o suprafață de 0,50 ha și reprezintă o cădere de apă termală care are două caracteristici unice. Prima este dată de faptul că această cascadă nu îngheață, chiar și pe timp de iarnă ea își păstrează o temperatură constantă de aproximativ 26 -28 de grade Celsius. A doua caracteristică care o face deosebită este faptul că apele sale își schimbă permanent culoarea de la alb la brun. Explicația rezidă în faptul că apele cascadei curg pe depunerile de rocă numite travertin, create prin bicarbonatarea calciului.

Înconjurat de masive muntoase Munții Gurghiului, Munții Giurgeului și Munții Călimani și de păduri de conifere, municipiul Toplița atrage prin aerul curat, cu o concentrație mare de ozon și prin liniștea locurilor. Aici se mai pot vizita Monumentul Eroilor de la Toplița-Secu, noua biserică Greco-Catolică, Biserica ortodoxă din cartierul Călimănel, Mânăstirea Sfântu Ilie, Castelul Urmanczy care adăpostește azi muzeul local, Conacul Lazăr sau Troița Eroilor Români. În Toplița există și o pârtie de schi.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8664 secunde