Casele pasive, la un pas de a falimenta furnizorii de energie

552
Casele pasive, la un pas de a falimenta furnizorii de energie - d847776976cb4d14fd28d53d9f326190.jpg
80.000 dolari - cam atât ar costa o casă eficientă energetic, "pasivă" și independentă de energia tradițională. La competiția "Decatlo-nul Solar", care se desfășoară anual în Washington, SUA, 20 de echipe de studenți de la universități din întreaga lume au prezentat primele case 100% pasive. Prețul - de la 80.000 la 700.000 dolari.
"Ideea de bază este că a trăi nu înseamnă că trebuie să faci compromisuri. Poți avea parte de toate facilitățile unei locuințe hi-tech. Cu panouri solare pe acoperiș, cu celule solare incorporate în pereți, cu pompe de căldură și cu ajutorul materialelor care rețin căldura sau frigul poți construi o casă complet independentă, în care nu pierzi nimic din confortul unei locuințe obișnuite, racordate la rețelele de energie", explică Richard Navarro, student la universitatea americană Santa Clara, înscrisă la Decatlonul Solar.
Casele pasive prezentate la concurs folosesc, pe de-o parte, tehnologii consacrate (senzori care opresc și pornesc aparatura electronică, sisteme ecologice de iluminat), dar și inovații de ultimă oră, cum ar fi tuburile colectoare încărcate cu mii de celule solare, structurile din bambus (care se regenerează în timp) și sisteme de mărire a eficienței energetice, prin colectarea de date de la toată aparatura din casă și crearea de grafice de performanță.
În cele mai multe cazuri, studenții au ales să folosească materiale reciclabile (și reciclate) - scânduri vechi, oțel din silozuri agricole abandonate. De asemenea, fiecare casă a fost dotată cu un sistem propriu de colectare a apei de ploaie, filtrată ulterior și transformată în apă potabilă.
"O casă pasivă nu trebuie să fie urâtă. O poți face să arate ca restul caselor din zona în care locuiești", spune Chad Gallas, student la universitatea din Kentucky.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.2019 secunde