Cât de încărcată trebuie să fie camera copilului

195
Cât de încărcată trebuie să fie camera copilului - fondcatdeincarcatacam-1397232064.jpg

Articole de la același autor

Orice copil trebuie să fie înconjurat, inclusiv în camera lui, de elemente prietenoase, calde, confortabile, naturale, care să-i confere siguranță.


Probabil că nu toți părinții au în vedere sau știu că încăperea destinată special copilului, în funcție de cum este aranjată, dar și de mobilier și alte dotări, i-ar putea influența semnificativ atât personalitatea prezentă, cât și pe cea viitoare. În sprijinul lor vine psihologul Speranța Băcana, cu competențe în dezvoltarea copilului, potrivit căreia, o cameră adaptată personalității micuțului poate să-i dezvolte capacități și talente încă nedescoperite, poate să-l îndemne spre creativitate, studiu, visare, să-i dezvolte capacitatea de a înțelege lumea și de a i se integra. În plus, alegerea culorilor poate avea rezultate uimitoare de activitate sau de pasivitate, în funcție de senzația de îngustare sau de lărgire a spațiului: "De departe, forța de impuls cea mai puternică o are culoarea portocaliu, urmată de galben, roșu, purpuriiu, gamă indicată în zona de joacă. Iar pentru copiii excesiv de contemplativi, culorile care liniștesc sunt verde, albastru, violet. Din fericire, efectele de culoare pot fi controlate și dirijate spre a îndrepta problemele de personalitate ale copiilor, de exemplu, hiperactivitatea poate fi atenuată prin culori și texturi liniștitoare, un mediu ambiant plăcut, luminos, aerisit. Ținând cont de aceste sfaturi, dar și de personalitatea și preferințele copilului, mediul în care trăiește îl va ajut să fie mai încrezător, mai bun și mai deschis cu cei din jur sau, dimpotrivă".
 
Ce spun designerii
Nici designerii nu stau de-o parte când este vorba despre probleme atât de importante. Astfel, potrivit Desprecopii.ro, ei sunt de părere că la momentul decorării camerei copilului, raportul plin-gol trebuie să fie invers față de o cameră normală. Explicația constă în aceea că spațiul liber este cel care trebuie să aibă supremația în încăpere, întrucât servește ca loc de joacă, activitatea preferată la vârste mici. 
Cât privește mobilierul, acesta trebuie să fie musai adaptat necesităților specifice vârstei, dar și taliei copilului. De exemplu, o mobilă masivă, cumpărată în ideea de a fi păstrată în cameră ani de-a rândul, sau cu sertare mari și grele, cu margini ascuțite, nu va fi interesantă spre explorare. În schimb, va fi o sursă permanentă de pericol pentru cel mic. 
Dacă nu dispunem de o locuință generoasă și avem doar o singură cameră la dispoziție pentru copil, specialiștii recomandă definirea fiecărui colț pentru tot felul de activități: zona de dormit, zona de joacă, zona de lectură, de lecții. Pentru o compartimentare cât mai  benefică, iată și un mic truc: biroul nu trebuie așezat în zona cea mai activă a camerei, căci există riscul să fie înlocuit cu joaca. 


Temperatura din încăpere
Și nu în ultimul rând, specialiștii Despre.copii.ri trag un semnal de alarmă asupra importanței calității aerului respirat de cei mici. Astfel, în camera de zi și în dormitorul copilului, ar trebui asigurate minimum două-trei aerisiri pe oră. Cât privește temperatura, dacă iarna trebuie să oscileze în jurul a 21 de grade, vara poate fi de 20-24 de grade, nu mai mult. Interesant este că și temperatura suprafețelor din camera copilului  nu ar trebui să difere cu mai mult de 2-3 grade față de cea a aerului. Sunt amănunte la care părinții ar trebui să mediteze, dacă țin ca personalitatea copiilor să se dezvolte "ca la carte".


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3465 secunde