Cât de mult îl poate afecta pe cel mic amânarea operației de polipi

8554
Cât de mult îl poate afecta pe cel mic amânarea operației de polipi - drcomsaorl-1337355675.jpg

Articole de la același autor

Polipii sau vegetațiile adenoide reprezintă persistența unei structuri limfatice care există încă de la naștere la toți copiii și contribuie la apărarea organismului de infecții. În mod normal, la vârsta de doi ani țesutul amplasat în spatele nasului ar trebui să dispară de la sine, aflăm de la dr. Gheorghe Ionel Comșa, șeful Secției ORL a Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța. "În timp, acest țesut se reduce. Involuția fiziologică se produce, de obicei, până la vârsta de doi ani, când structura limfatică ar trebui să dispară cu totul. Persistența țesutului și mărirea lui constituie de fapt vegetațiile adenoide, sau, în limbaj popular, polipii", ne-a explicat medicul.

De ce au nevoie copiii de intervenție chirurgicală

În mod normal, oamenii respiră pe nas deoarece acesta filtrează aerul, îl purifică, îl încălzește și îl umezește pentru a ajunge la nivelul plămânilor, pregătit pentru respirație. În cazul inflamării polipilor, copiii sunt nevoiți să respire mai mult pe gură și sunt mai sensibili la infecții respiratorii. "Atunci când apare acest obstacol dat de vegetațiile adenoide, brusc nu se mai realizează pregătirea aerului, iar circuitul respirator este deviat prin cavitatea bucală. Astfel, cel mic respiră pe gură, solicitând structurile cavității bucale și ale faringelui. Apare uscăciunea și încep să se hipertrofieze și amigdalele, care la respirația nazală nu au această tendință", a mai spus dr. Comșa. Medicul ORL-ist a precizat că odată cu respirația bucală, nici oxigenarea creierului nu se mai face corect și apar modificări inclusiv în dezvoltarea fizică și intelectuală a copilului.

Ce probleme întâmpină copiii cu polipi nazali

Pe lângă faptul că rămân mici de statură și nu cresc în greutate, în lipsa respirației nazale normale nu se mai face nici aerisirea urechii, iar cei mici pot avea și probleme de auz. "Părinții sunt derutați, ei consideră că cel mic nu este atent la ceea ce i se spune, dar de fapt el nu aude bine și atunci nu comunică bine. Prin urmare, puterea de concentrare a copilului scade, nu mai poate da același randament nici la școală și rămâne în urmă față de colegii lui", a adăugat dr. Gheorghe Ionel Comșa.

Mai mult, prezența și mai ales inflamarea polipilor îi predispune foarte ușor pe copii la răceli. "Cei mici prezintă secreții muco-purulente care se elimină vizibil, adică le curge nasul, dar se elimină și prin cavitatea bucală, lucru care duce la o tuse cronică. De multe ori, părinții le dau tot felul de preparate pentru tuse, însă fără nici un efect sau cred că suferă de bronșită ori astm. În realitate, toate aceste fenomene apar din cauza vegetațiilor adenoide", a menționat medicul ORL-ist. Acesta ne-a mai spus că cele mai frecvente complicații pe care le pot face copiii cu polipii inflamați sunt bronșitele, bronhopneumonia, dar și tulburările digestive. "Secrețiile sunt înghițite de către copil și se produce o serie întreagă de tulburări la nivelul tubului digestiv, dureri abdominale, modificări ale scaunului, grețuri și chiar vărsături".

De aceea, la primele semne ale afecțiunii, părinții ar trebui să se adreseze medicului ORL-ist care va trebui să confirme prezența vegetațiilor. Dr. Comșa a ținut să precizeze că momentul operator este stabilit numai de către medic. "Nu putem face intervenția chirurgicală decât în momentul în care copilul nu prezintă complicații precum febră, sau alte fenomene", a afirmat medicul.

De ce este recomandată anestezia generală

Dr. Comșa recomandă ca operația de polipi să se facă sub anestezie generală, în primul rând pentru că este mai ușor pentru copil, în al doilea rând, riscul reapariției vegetațiilor adenoide este mult mai scăzut. "Cu anestezie generală, cel mic este adormit, nu vede sânge în timpul operației, nu se sperie, iar intervenția se desfășoară mult mai ușor. Cu anestezie locală, colaborarea cu cel mic poate fi dificilă și se poate întâmpla să rămână o mică parte din țesutul adenoidian care se regenerează în timp. Sub anestezie generală, însă, riscul ca polipii să crească din nou este aproape nul", ne-a informat medicul ORL-ist.

După operație, cadrele medicale le vor comunica părinților dieta pe care trebuie să o urmeze, dar și alte recomandări. "Este bine să nu sufle nasul câteva zile pentru a nu sângera, să aibă o alimentație mai moale și lipsită de condimente. Poate mânca orice dar să evite mâncarea fierbinte și alimentele dure care presupun un efort de masticație", a spus dr. Comșa. În general, procesul de vindecare este lent și se încheie cam la două săptămâni de la intervenție. "Copilul este mai bine de la zi la zi, se poate juca, poate ieși la aer, dar este bine să evite expunerea la soare, plaja și baia în mare timp de două săptămâni. După vindecare, chiar recomand plaja și îmbăierea tocmai pentru călirea organismului", a menționat medicul.

Cum putem preveni inflamarea polipilor nazali

Copiii foarte mici, care sunt predispuși la infecții repetate, trebuie să fie tratați corect și la timp, îmbrăcați corespunzător și protejați împotriva expunerii la poluare. "Cel mic nu se călește cu vitamine și antibiotice, ci cu soare, mare, alimente sănătoase, fructe și legume. La un copil sănătos, până la doi ani ar trebui să dispară acest țesut", aflăm de la dr. Comșa.

În final, medicul a precizat că nu există o restricție privind vârsta copilului pentru a fi operat. "Este greșită atitudinea celor care consideră că este prea mic copilul pentru a fi operat, iar amânarea operației nu face altceva decât să permită apariția complicațiilor", a adăugat dr. Gheorghe Ionel Comșa. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 19 Mai 2012
Stire din Cetățenești : Amigdalită sau scarlatină?
Pagina a fost generata in 0.3095 secunde